Dane są okręgi o równaniach. Wyznacz wszystkie wartości parametru a
yabadabadoo: Dane są okręgi o równaniach x2+y2−14x−8y+56=0 i x2+y2−(2a+2)x+4y+(a+1)2−77=0 Wyznacz
wszystkie wartości parametru a , dla których te okręgi mają dokładnie jeden punkt wspólny.
Rozważ wszystkie przypadki.
5 sty 13:41
ite:
x
2+y
2−14x−8y+56=0
x
2+y
2−(2a+2)x+4y+(a+1)
2−77=0
x2−2*7*x+49+
y2−2*4*y+16−9=0
x2−2(a+1)x+(a+1)2+
y2+2*2*y+4−81=0
Przy tym zapisie widać, jak masz napisać równania okręgów.
Rozważ przypadki okręgów stycznych wewnętrnie i zewnętrznie według
473.
5 sty 13:55
5 sty 23:36