Problem z zadaniem płaszczyzna przechodząca przez punkt i prostą
Pk215: równanie płaszczyzny przechodzącej przez prostą l:
x = 2 + t
y = −1 + 2t
z = 1 − t
i punkt P = (2, −1, 0)
narysowałem punkt P oraz z równania prostej wyznaczyłem punkt R = (2, −1, 1) i wektor
kierunkowy tej prostej W = (1, 2, −1)
znalazłem wektor RP = (2, −1, 0)
tworzę wektor normalny z iloczynu wektorowego
RP x W = (−2, 1, 0)
teraz z wykorzystaniem punktu przez który miała przechodzić płaszczyzna wyznaczam ją:
−2(x−2) + (y+1) + 0(z−0) = 0
−2x + y + 5 = 0
powinien mi wyjść wynik:
2x − y − 5 = 0
5 sty 03:17
Pk215: rozumiem, że ważna jest przy wyznaczaniu wektora normalnego kolejność mnożonych wektorowo
wektorów
ale skąd mam wiedzieć który wektor pomnożyć z której strony?
wynik wyszedłby mi poprawnie jeśli odwrotnie pomnożyłbym te wektory
W x RP = (2, −1, 0)
5 sty 03:36
jc:
x = 2 + t
y = −1 + 2t
z = 1 − t
P = (2, −1, 0)
v=(2,−1,0)−(2,−1,1)=(0,0,−1)
Parametryczne równanie płaszczyzny:
x = 2 + t
y = −1 + 2t
z = 1 − t−s
Równanie ogólne płaszczyzny (po parametrów s, t):
2x−y=5
5 sty 09:06
jc: u x v = − v x u, w zadaniu nie ma znaczenia, który wektor weźmiesz.
5 sty 09:08
Pk215: czyli oba wyniki są prawidłowe?
jeśli nie to skąd mam wiedzieć, kiedy mam ten wektor normalny przemnożyć przez (−1)
5 sty 19:20