całka z arkusów
gjek: Całka ∫arccos
2(x) =
u = arccos(x) , v' = arccos(x)
| | −1 | |
u = |
| , v = xarccos(x) − √1−x2 |
| | √1−x2 | |
| | xarccos(x) | |
= arccos(xarccos − √1−x2) + ∫ |
| − x , ale jak policzyć tą dziwną |
| | √1−x2 | |
całkę.. ?
5 sty 00:00
albi: Spróbuj podstawienia x = cos(t) tylko z odpowiednimi założeniami
5 sty 00:07
Mariusz:
Spróbuj innego doboru części
| | −1 | |
∫1*arccos2(x)dx=xarccos2(x)−∫2arccos(x) |
| xdx |
| | √1−x2 | |
| | x | |
∫arccos2(x)dx=xarccos2(x)+2∫ |
| arccos(x)dx |
| | √1−x2 | |
Drugie całkowanie przez części
| | −1 | |
∫arccos2(x)dx=xarccos2(x)+2(−√1−x2arccos(x)−∫−√1−x2 |
| dx) |
| | √1−x2 | |
∫arccos
2(x)dx=xarccos
2(x)−2
√1−x2arccos(x)−2∫dx
∫arccos
2(x)dx=xarccos
2(x)−2
√1−x2arccos(x)−2x+C
5 sty 00:48