Wzory viete'a (5st)
Gaza: Witam,czy ktos napisze mi wzory Viete'a dla wielomianu 5 stopnia?
4 sty 23:40
4 sty 23:41
Gaza: oh tego szukalam
4 sty 23:42
Gaza: w drugim wgl to ma byc rzad z x3*x4*x3*x5 ?
4 sty 23:47
Adamm: bierzesz każdą kombinację 4 pierwiastków
4 sty 23:54
Gaza: juz mam a jak rozwiazac ten uklad rownan. czy moze byc z wyznacznikow: tw.Cramera?
tylko ze jak w tym przypadku stworzyc macierz 5X5?
5 sty 00:18
Adamm: jaki układ równań?
5 sty 00:35
Gaza: ze wzorami viety dla wielomianu 5 stopnia ktory wyglada tak:
24x5+10x4−x3−19x2−5x+6
5 sty 00:37
Adamm:
jeśli chodzi ci o wyznaczenie x1, ..., x5, to jest to równoważne z rozwiązaniem
równania 5 stopnia, co w ogólności jest niemożliwe przez pierwiastniki
innymi słowy, cholernie trudne
5 sty 00:38
Gaza: czyli nie dam rady tym sposobem? bo chodzi o to ze nie chce szukac pierwiastkow zgadywaniem, ze
moze trafie i mechanicznym liczeniem
dlatego pomyslalam ze moznaby bylo tak przeksztalcic ten uklad aby sie dalo stworzyc macierz
5x5 i rozwiazac cramerem ten uklad
5 sty 00:41
albi: A "cramer" nie służy czasem do rozwiązywania układów równań liniowych?
5 sty 00:43
Gaza: tak,ale moznaby bylo tak przeksztalcic to rownanie aby bylo liniowe
5 sty 00:45
Mariusz:
@Gaza jeśli chodzi o metodę macierzowa to znam taką
Tworzymy macierz dla której wielomian charakterystyczny będzie
równy podanemu wielomianowi i szukamy wartości własnych
bez użycia wielomianu charakterystycznego
@Adamm dobrze że dopisałeś "przez pierwiastniki"
Większość o tym zapomina
Jak chcesz użyć macierzy to policz wartości własne takiej macierzy
−5/12 1/24 19/24 5/24 −1/4
1 0 0 0 0
0 1 0 0 0
0 0 1 0 0
0 0 0 1 0
tylko poszukaj metody która nie korzysta z wielomianu charakterystycznego
5 sty 01:15
5 sty 01:20
Mariusz:
Bez użycia macierzy
Pomnóżmy równanie przez x−1
24x5+10x4−x3−19x2−5x+6=0
24x6+10x5−x4−19x3−5x2+6x
24x5+10x4−x3−19x2−5x+6
24x6−14x5−11x4−18x3+14x2+11x−6
24x6−14x5−11x4−18x3+14x2+11x−6=0
24x6−14x5−11x4+6x3−24x3+14x2+11x−6=0
x3(24x3−14x2−11x+6)−(24x3−14x2−11x+6)=0
(x3−1)(24x3−14x2−11x+6)=0
a równanie trzeciego stopnia można rozwiązać bez zgadywania
Jeśli chodzi o te wzory Vieta to pewnie zasugerowałaś się
sposobem rozwiązywania równania trzeciego stopnia przedstawionym
na wikipedii (chodzi o ten "ważony para−cosinus")
5 sty 01:50
ABC:
jednak z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych mamy od razu trzy pierwiastki i ten przykład
wygląda na ułożony pod to twierdzenie
5 sty 07:56
Mariusz:
ABC jak spojrzysz na wcześniejsze wpisy to przeczytasz że nie chciała zgadywać
Poza tym ciekawe czy by ci się chciało zgadywać te pierwiastki
bez gwarancji że je znajdziesz
Z tymi wzorami Vieta to mogło chodzić o uogólnienie sposobu
rozwiązywania równań trzeciego stopnia (ten "ważony para−cosinus")
Z tymi wzorami Vieta to często zapisuje się równanie w postaci układu równań
a następnie przekształca go tak aby był wzorami Vieta dla równania o niższym stopniu
Jeśli chodzi o metodę macierzową to ta z wartościami własnymi wygląda na numeryczną
"
jeśli chodzi ci o wyznaczenie x1, ..., x5, to jest to równoważne z rozwiązaniem
równania 5 stopnia, co w ogólności jest niemożliwe przez pierwiastniki"
Tak ale to że nie można rozwiązać przez pierwiastniki
nie oznacza że nie można takiego równania rozwiązać innymi sposobami
Można użyć np funkcji modularnych
5 sty 11:08
Mariusz:
(24x
3−14x
2−11x+6)=0 | 9*8
1728x
3 − 1008x
2 − 792x + 432=0
| | y3 | | y2 | | y | |
1728 |
| − 1008 |
| −792 |
| +432=0 |
| | 1728 | | 144 | | 12 | |
y
3−7y
2−66y+432=0
432=2
4*3
3
Czyli mamy do sprawdzenia 2*(4+1)*(3+1)=40
dzielników
To ja już szybciej rozłożę ten wielomian używając trygonometrii
Gdybym miał rozwiązywać metodą Cardano , czy podstawieniem używanym przez Vieta
wynik uzyskałbym także wyrażony za pomocą
funkcyj trygonometrycznych ale musiałbym korzystać z liczb zespolonych
5 sty 11:48
Gaza: @Mariusz No dobra,ale co wtedy z resztą wyznaczników?
5 sty 12:11
ABC:
wiem że jest aparat do rozwiązywania równań 5 stopnia, 10 lat temu dyskutowałem o tym na
matematyka.pl i podawałem linki

ale to jest dla koneserów , postać Bring−Jerrarda i inne takie.
5 sty 12:37
5 sty 12:51
Mariusz:
Gaza metodą wyznacznikową rozwiązujesz układy równań liniowych
Tutaj jeżeli chcesz użyć macierzy to jedyną metodą jaką znam jest
ułożenie pewnej macierzy i obliczenie jej wartości własnych
5 sty 13:08
Gaza: Chyba wiem już o co chodzi
5 sty 13:54
gg:
Nie potrzeba obliczać żadnych macierzy. Wystarczy znajomość twierdzenia o pierwiastkach
wielomianu o współczynnikach rzeczywistych, czyli wiedza ze szkoły średniej.
https://www.matemaks.pl/wymierne-pierwiastki-wielomianu-o-wspolczynnikach-calkowitych.html
Pierwiastków wielomianu poszukujemy wśród ułamków
gdzie p jest dzielnikiem wyrazu wolnego (plus, minus), natomiast q jest dzielnikiem wyrazu
stojącego przy najwyższej potędze wielomianu (bierzemy także ±).
W naszym przypadku p=6, q=24.
Po dość żmudnych poszukiwaniach znajdziemy pierwiastki wymierne:
| | 2 | | 1 | | 3 | |
x1=− |
| , x2= |
| , x3= |
| . |
| | 3 | | 2, | | 4 | |
Innym sposobem jest rozłożenie wielomianu 24x
5+10x
4−x
3−19x
2−5x+6 na czynniki.
24x
5+10x
4−x
3−19x
2−5x+6=(4x−3)(3x+2)(2x−1)(x
2+x+1) lub kombinacja obu tych metod.
5 sty 14:23
Mariusz:
gg mam wrażenie że nie czytasz poprzednich wpisów
Gaza zna tę "metodę"
tylko nie chce jej użyć bo słusznie kojarzy się jej ona ze zgadywaniem
To ona zaproponowała metodę macierzową
Jest taka co więcej jest ona czasami wykorzystywana w obliczeniach numerycznych
W ogólności ta metoda nie dość że jest czasochłonna to jeszcze jest zawodna
bo nie mamy gwarancji że taki pierwiastek znajdziemy a
dzielników do sprawdzania może być sporo
5 sty 20:25