matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
Alex:
Jak policzyć taką całkę,mógłby ktoś ja rozpisać,cały czas mi złe wychodzi
a
∫
(x
2
+a
2
)
3/2
4 sty 22:59
jc:
x=a tg t
a
2
a
2
+ x
2
=
cos
2
t
a dt
dx =
cos
2
t
1
1
sin
3
t
całka =
∫ cos
3
t dt =
(sin t −
) =
a
a
2
3
a teraz wróć do x.
4 sty 23:16