matematykaszkolna.pl
Logika, zbiory, uniwersum Anon: Niech ω={a,b,c,d}, A={a}, B={b,c}. Wówczas a) (A ∩ A') ∪ (B ∩ B')' = ω b) A' ∩ (B ∪ A') = ∅ c) (A ∪ A') \ (B ∩ B') = ∅ *Odpowiedzi może być kilka. Moje rozwiązanie: A' = {b,c,d} B' = {a,d} a) (A ∩ A') ∪ (B ∩ B')' = ∅ ∪ ∅' = ∅ ∪ ω = ω PRAWDA b) A' ∩ (B ∪ A') = {b,c,d} ∩ ({b,c} ∪ {b,c,d}) = {b,c,d} ∩ {b,c,d} = {b,c,d} = A' FAŁSZ c) (A ∪ A') \ (B ∩ B') = ω \ ∅ = ω FAŁSZ Może mi ktoś odpowiedzieć, czy dobrze rozwiązałem to zadanie, ponieważ dostałem za nie 0pkt. Odpowiedzi może być kilka. Nie jestem pewien czy podpunkt c) jest poprawnie wykonany. Dzięki!
4 sty 22:38
laczek: Jedna z równości ,zachodzących niezależnie od zbiorów A,B: A\∅=A
4 sty 22:58
ite: *Odpowiedzi może być kilka. W jaki sposób przy podanym uniwersum i zbiorach A i B te konkretne działania a,b,c) mogą mieć kilka wyników? Jest to możliwe?
5 sty 13:44
Anon: ite W zadaniu mam sprawdzić czy podpunkty a) b) c) mają poprawne wyniki. Odpowiedzi [zamkniętych!] może być kilka, czyli zarówno A, B i C mogą być poprawnie wykonane. Podpunkt b) A' ∩ (B ∪ A') = ∅, wynosi ∅. Z mojego rozwiązania wynika, że b) wynosi A', czyli podpunkt jest fałszywy. Masz racje, nie zaznaczyłem, że w zadaniu chodzi o udowodnienie, czy wyniki w podpunktach są prawdziwe czy fałszywe. Według Ciebie, moje rozwiązanie jest poprawne? [ a)prawda, b)fałsz, c)fałsz ]
5 sty 16:16
Pytający: Odpowiedź jest dobra (tylko równość z podpunktu a jest prawdziwa), ale zapisy "FAŁSZ" przy poprawnych obliczeniach nie są zbyt sensowne. To tak jakbyś dla przykładu: d) 1 + 1 = 3 napisał: d) 1 + 1 = 2 FAŁSZ Albo dopisz FAŁSZ przy faktycznie nieprawdziwej równości, albo dopisz nierówność przy "uzasadnieniu": • d) 1 + 1 = 3 FAŁSZ, • d) 1 + 1 = 2 ≠ 3. W każdym razie, jakbyś nie zapisał, niech ma to po prostu sens.
5 sty 16:57