Logika, zbiory, uniwersum
Anon: Niech ω={a,b,c,d}, A={a}, B={b,c}. Wówczas
a) (A ∩ A') ∪ (B ∩ B')' = ω
b) A' ∩ (B ∪ A') = ∅
c) (A ∪ A') \ (B ∩ B') = ∅
*Odpowiedzi może być kilka.
Moje rozwiązanie:
A' = {b,c,d}
B' = {a,d}
a) (A ∩ A') ∪ (B ∩ B')' = ∅ ∪ ∅' = ∅ ∪ ω = ω PRAWDA
b) A' ∩ (B ∪ A') = {b,c,d} ∩ ({b,c} ∪ {b,c,d}) = {b,c,d} ∩ {b,c,d} = {b,c,d} = A' FAŁSZ
c) (A ∪ A') \ (B ∩ B') = ω \ ∅ = ω FAŁSZ
Może mi ktoś odpowiedzieć, czy dobrze rozwiązałem to zadanie, ponieważ dostałem za nie 0pkt.
Odpowiedzi może być kilka. Nie jestem pewien czy podpunkt c) jest poprawnie wykonany. Dzięki!
4 sty 22:38
laczek: Jedna z równości ,zachodzących niezależnie od zbiorów A,B:
A\∅=A
4 sty 22:58
ite:
*Odpowiedzi może być kilka.
W jaki sposób przy podanym uniwersum i zbiorach A i B te konkretne działania a,b,c) mogą mieć
kilka wyników? Jest to możliwe?
5 sty 13:44
Anon: ite
W zadaniu mam sprawdzić czy podpunkty a) b) c) mają poprawne wyniki. Odpowiedzi [zamkniętych!]
może być kilka, czyli zarówno A, B i C mogą być poprawnie wykonane.
Podpunkt b) A' ∩ (B ∪ A') = ∅, wynosi ∅. Z mojego rozwiązania wynika, że b) wynosi A', czyli
podpunkt jest fałszywy.
Masz racje, nie zaznaczyłem, że w zadaniu chodzi o udowodnienie, czy wyniki w podpunktach są
prawdziwe czy fałszywe.
Według Ciebie, moje rozwiązanie jest poprawne? [ a)prawda, b)fałsz, c)fałsz ]
5 sty 16:16
Pytający:
Odpowiedź jest dobra (tylko równość z podpunktu a jest prawdziwa), ale zapisy "FAŁSZ" przy
poprawnych obliczeniach nie są zbyt sensowne.
To tak jakbyś dla przykładu:
d) 1 + 1 = 3
napisał:
d) 1 + 1 = 2 FAŁSZ
Albo dopisz FAŁSZ przy faktycznie nieprawdziwej równości, albo dopisz nierówność przy
"uzasadnieniu":
• d) 1 + 1 = 3 FAŁSZ,
• d) 1 + 1 = 2 ≠ 3.
W każdym razie, jakbyś nie zapisał, niech ma to po prostu sens.
5 sty 16:57