Uzasadnij podzielność
kcmJ: Uzasadnij, że liczba 338−1 jest podzielna przez 28.
Czy mogę prosić o pomoc w tym zadaniu, wydaje mi się, że jest błąd w wskazówce, jako:
(334+1)(332+1)(33+1)(33−1)=(334+1)(332+1)*34*32 było podzielne przez 28?
4 sty 18:35
ite: 32=25, pozostałe czynniki są parzyste
4 sty 18:40
PW: A kalkulatorem próbowałeś?
338 − 1 = 28.5493783665
W Twoim rozkładzie są trzy liczby podzielne przez 2 i czynnik 25.
4 sty 18:42
a@b:
32*34= 25*2*17= 26
334+1 −− liczba parzysta czyli podzielna przez 2
i 334+1−− też parzysta czyli podzielna przez 2
zatem iloczyn .... podzielny przez 26*2*2 = 28
4 sty 18:43
a@b:
4 sty 18:44
kcmJ: Aha, już rozumiem, należało na to spojrzeć szerszą perspektywą.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
4 sty 18:51
kcmJ: Czy mogę jeszcze zapytać o jedno?
a)
h→0
b)
x→0
c)
x→3−
Niezbyt rozumiem jak się to liczy, a w google, nie znajduję przykładów za względu na trudność
wpisania tych równań. Wiem, że chyba trzeba usunąć 0 z mianownika i podstawić, ale jak to
rozwiązać i dlaczego co się robi jeśli ktoś miałby ochotę ukazać.
4 sty 19:12
janek191:
| | h2 + 6 h | |
lim |
| = lim ( h + 6) = 0 + 6 = 6 |
| | h | |
h→0 h→0
4 sty 19:29
4 sty 19:33
4 sty 19:36
kcmJ: Dziękuję.
To z h zrozumiałem, podzielić przez h i podstawić, ale te na dole kompletnie nie wiem skąd
takie wyniki, aczkolwiek takie jak w odpowiedziach.
4 sty 19:48
albi: | | x−2 | | | | 1 | | −2 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| (bo lim |
| = 0) = +∞ dla x→0+ |
| | x2 | | x2 | | x | | x | |
lub −
∞ dla x→0
+
4 sty 19:53
albi: W przykładzie z x→3
− możesz na to popatrzeć że x ma wartości nieskończenie bliskie 3 od jej
lewej strony, czyli mniejsze od 3. Z tego wynika że 9 − x
2 dąży do 0
+ więc mamy lim
4 sty 19:58
kcmJ: | | −2 | |
Ale dlaczego w przykładzie b) lim |
| przy x→0, 0? Wydaje mi się, ze wtedy po podstawieniu |
| | x | |
| | −2 | | 3 | |
bedzie lim |
| , więc analogicznie jak |
| = +∞ ? |
| | 0 | | 0+ | |
4 sty 20:09
albi: | | x−2 | |
No tak chciałem za szybko i się pomyliłem, może inaczej w ogóle lim |
| = lim |
| | x2 | |
| | −2 | |
|
| = −∞ bo x→0 więc tak jakby usuwasz je z licznika a 0− i 0+ podniesione do |
| | 0+ | |
| | −2 | |
kwadratu dąży do 0+ czyli otrzymujemy lim |
| |
| | 0+ | |
4 sty 20:26
albi: | | −2 | |
Zaznaczam że zapis przykładowo lim |
| itp bez zmiennych jest tylko żeby pokazać sposób |
| | 0 | |
patrzenia na problem, zapisu tego na sprawdzianach nie polecam
4 sty 20:30
kcmJ: Aha, teraz rozumiem, dziękuję. Ogólnie już chyba zaczynam troszkę rozumieć o co w tym chodzi.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim.
4 sty 20:31