matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema lokalne funkcji
Barty:
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
2
x
f(x)=
x
Mam tyle: Df R/{0}
2
x
(ln2*x−1)
f'(x)=
x
2
Pomoże ktoś dalej? Wiem, że muszę wyznaczyć kiedy licznik jest równy 0, ale nie wiem jak to zrobić. Dziękuję za każdą pomoc
4 sty 17:47
ite:
ln(2)*x−1=0 // : ln(2)
1
(x−
)=0
ln(2)
1
x=
ln(2)
4 sty 17:57