jc: Nie wiem, ale wiem, że homografia przekształca proste na proste i okręgi.
Widziałem takie rozważania w Analizie rzeczywistej i zespolonej Rudina.
Autor pokazuje, że tak można przekształcić dowolny okrąg/prostą w dowolny inny
okrąg/prostą. Wydaje mi się, że po prostu pokazuje, że dowolne 3 różne punkty
można przekształcić w 3 szczególne punkty: 0, 1,
∞.
Ale spróbujmy:
Punkty prostej: −1, 0, 1
Punkty okręgu: −1, i, 1
| | a+b | | −a+b | | b | |
1=f(1)= |
| , −1=f(−1)= |
| , i=f(0)= |
| |
| | c+d | | −c+d | | d | |
b=i, c=1, a=1, c=i
Sprawdź teraz, czy |f(z)|≤1 ⇔ Im z ≤ 0. A jak wyjdzie odwrotnie, zamień z na −z.