Wyznacz takie wartosci m, dla ktorych pierwiastki rownania:
szymon: Wyznacz takie wartosci m, dla ktorych pierwiastki rownania:
3x3−3mx2+3x−2=0 spelniaja rownosc x13+x23+x33=0. Potrzebuje naprowadzenia i najlepiej
rozwiazania poniewaz nie dysponuje rozwiazaniami. Z gory dziekuje
4 sty 17:05
a@b:
Skorzystaj ze wzoru:
a3+b3+c3=(a+b+c)*[(a+b+c)2−3(ab+ac+bc)]+3abc
i ze wzoru Viete'a dla równania stopnia trzeciego ax3+bx2+cx+d=0
x1+x2+x3= −b/a
x1*x2+x1*x3+x2*x3= c/a
x1*x2*x3= −d/a
dokończysz?
Odp: m=1 v m= −2
===============
4 sty 18:22