Sumy
WhiskeyTaster: | | | |
Próbuję udowodnić pewne sumy, lecz mi nie wychodzi. (1) ∑nk=2 k(k−1) | = n(n−1)2n−2 |
| | |
| | | ak+1 | | (a+1)k+1 − 1 | |
(2) ∑nk=1 |
| = ∑nk=1 |
| − |
| | k(k+1) | | k(k+1) | |
| | | |
W (1) miałem dwa pomysły: pierwszy, to zamienić k(k−1) na 2* | , ale otrzymuję |
| | |
| | | | |
2∑nk=2 | i tu już nie wiem, co na to poradzić. Drugi to przekształcić sumę |
| | |
| | | |
poprzez wymnożenie k(k−1) | , ale to również nie przyniosło większych skutków, bo |
| | |
| | | |
otrzymuję ∑nk=0 k2 | − n2n−1 i wciąż utykam w tym miejscu. |
| | |
A co do (2), to w ogóle brak mi pomysłu.
4 sty 16:22
jc: Na ile sposobów z grupy n osób możesz wybrać dowolną grupę (co najmniej 2 osobową),
jej szefa i zastępce szefa.
| | | |
Grupę k osobową możesz wybrać na | sposobów, w każdej takiej grupie |
| | |
szefa wybierasz na k sposobów, a zastępce na k−1 sposobów.
| | | |
Masz więc ∑k=2n | k(k−1) sposobów. |
| | |
Możesz jednak postępować inaczej. Najpierw wybrać szefa i zastępcę.
Masz n(n−1) możliwości. Następnie w dowolny sposób uzupełnić, co możesz
zrobić na 2
n−2 sposoby. Razem masz n(n−1)2
n−2 możliwości. No i masz żądaną równość.
4 sty 16:55
WhiskeyTaster: A jak by to zrobić algebraicznie? Sposób kombinatoryczny też jest dobry, nie przeczę, ale
czasem jeszcze ciężej mi przychodzi interpretacja kombinatoryczna, niż rozwiązywanie
algebraiczne.
4 sty 17:00
jc: Wykorzystaj równość:
| | | | n! | | (n−2)! | | | |
k(k−1) | = k(k−1) * |
| =n(n−1) * |
| =n(n−1) | |
| | | k!(n−k)! | | (k−2)!(n−k)! | | |
4 sty 17:07
WhiskeyTaster: Wyszło pięknie. W takim razie pozostało tylko (2).
4 sty 19:47
4 sty 19:48
Adamm: skorzystaj z pochodnej
4 sty 19:50
WhiskeyTaster: Z pochodnej? Hm, mogę spróbować, jednakże myślałem, że da się to pokazać w inny sposób
korzystając z przekształceń sum i bawiąc się tożsamościami kombinatorycznymi.
4 sty 20:41