basia: prosze o pomoc


Sześć osób: dwie panie i czterech panów kupiło bilety ba pociąg tatry
do tego samego szescioosobowego przedzialu pierwszej klasy , przy czym numery miejsc
byly przydzielone w sposob losowy. Oblicz prawdopodobienstwo tego ze obie panie beda
siedzialy przy oknie.
18 lis 19:23
Basia:
N=6*5*4*3*2*1=6!
bo 1 osoba mogła dostać każde z 6 miejsc
2 już tylko kazde z 5
3 już tylko każde z 4 itd.
panie przy oknie możemy posadzić na 2 sposoby
a panów na 4 pozostałych na 4! sposobów
czyli n=2*4!
P(A)=2*4!/6!=2/(5*6)=2/(5*3)=2/15
20 lis 00:28
Mycha: Basiu chyba 1/15
20 lis 06:10