Metodą eliminacji Gaussa rozwiązać podany układ równań:
sinuscosinus: Metodą eliminacji Gaussa rozwiązać podany układ równań:
3𝑥 − 2𝑦 − 5𝑧 + 𝑡 = 3
2𝑥−3𝑦+𝑧+5𝑡=−3
𝑥 + 2𝑦 − 4𝑡 = −3
𝑥 − 𝑦 − 4𝑧 + 9𝑡 = 22
Nawet jeśli poprzestawiam kolumny i wiersze to i tak podczas doprowadzania do postaci
trójkątnej, prędzej czy później wychodzą mi ułamki typu 153/7.. Czy ktoś może mnie naprowadzić
jak to zrobić, albo na co zwrocic uwagę przestawiając wiersze i kolumny?
Czy można przestawiać wiersze i kolumny w dowolnym momencie liczenia czy tak jak ustalimy na
początku tak musi pozostać do konca?
4 sty 14:09
albi: Wiersze jak najbardziej ale kolumn nie ruszamy
5 sty 00:15
jc: Nie jest tak źle. x=−1, y=3, z=−2, t=2.
5 sty 00:26
Mariusz:
A czy to ma być eliminacja Gaußa z wyborem elementu głównego ?
Tu masz odwracanie macierzy metodą eliminacji Gaußa
Przetestuj czy poprawnie dokonuje wyboru elementu głównego
https://pastebin.com/06Gjd7YW
Jeśli masz zainstalowany system operacyjny Windows to powinieneś mieć
w tym systemie kompilator C#
5 sty 20:42