teoria miary, twierdzenie riesza
123riesz: Czy wie ktoś, w jakich książkach mogę znaleźć literaturę do twierdzenia Riesza. Tego, które
mówi, że funkcjonał na zwartym nośniku można przedstawić jako całkę według jakiejś miary.
Korzystam z książki Łojasiewicza − Wstęp to teorii funkcji rzeczywistych. Nie rozumiem kilku
rzeczy z tego dowodu, nigdzie w internecie nie mogę znaleźć jakichś dodatkowych informacji.
4 sty 13:41
Adamm:
Np. książka Rudina, drugi tom.
Trudno pomóc, nie znając problemu.
4 sty 14:45
123riesz: Na razie chcę sam popracować nad problemami, stąd pytanie o literaturę
4 sty 15:16
123riesz: I dziękuję, poszukam tam
4 sty 15:17
123riesz: Mam pytanie, może banalne. Riesz na początku dowodu pisze, że I(\emptyset) =0 − oczywiste. Z
czego to jednak wynika?
4 sty 15:48
Adamm:
Riesz huh? Chyba chodziło o Rudina. W jakim to jest kontekście?
4 sty 19:46
123riesz: Haha, nawet nie. Wybacz. Chodziło o Łojasiewicza. Sam początek dowodu. Funkcjonał z tezy. Dla
zbioru pustego daje 0. Czy to wynika z założeń o tym, że jest nieujemny, skończony i
addytywny?
4 sty 21:10
Adamm:
Wydaje mi się, że Łojasiewicz oznacza tutaj ∅ jako funkcję stale równą zeru.
4 sty 23:51
123riesz: Hmm to by miało sens.
5 sty 00:54
123riesz: A jakiś pomysł na formalne pokazanie warunków 1−3 na miarę, które Łojasiewicz pozostawia
czytelnikowi jako "widoczne"?
5 sty 11:03
Adamm:
λ(G) = supφ∊Γ(G) I(φ)
Γ(G) = {φ∊C+ : φ≤1, i domknięcie nośnika φ zawiera się w G } dla G otwartego
chyba chodzi o te warunki
1. λ(G)≥0
oczywiste bo I(φ)≥0 dla φ∊C+
2. λ(∅) = 0
bo Γ(∅) = {funkcja stale równa zeru}
φ∊Γ(∅) ⇒ {x : φ(x) ≠ 0} = ∅ więc φ(x) = 0 dla każdego x
3. λ(G)≤λ(F) dla G⊆F
bo Γ(G)⊆Γ(F)
5 sty 17:32
123riesz: Bardzo dziękuję!
5 sty 18:58