Kolejna zagwostka
jakzdacmature: Witam. To znowu ja
Dane jest równanie (x
2 + 1) / (a
2x −2a) − 1/ (2−ax) = x/a z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich
wartości a równanie
a) ma dwa różne pierwiastki, łatwo dojść do tego, że a musi być różne od 0 i 1 a co z −2?
b) ma jeden pierwiastek
Dziękuję i życzę przyjemnej nocy
4 sty 00:47
Szkolniak: | x2+1 | | a | | x | |
| + |
| = |
| |
| a(ax−2) | | a(ax−2) | | a | |
a(x
2+a+1)=xa(ax−2)
ax
2+a
2+a=a
2x
2−2ax
a
2x
2−ax
2−2ax−a
2−a=0
(a
2−a)x
2−2ax−a
2−a=0 /a, bo a≠0
(a−1)x
2−2x−a−1=0
wracając do założeń:
a≠0 ∧ ax≠2
ad b
sprawdzamy co się dzieje, gdy a=1:
równanie przyjmuje postać: −2x−2=0 ⇔2x=−2 ⇔x=−1, jeden pierwiastek, pasuje
równanie to ma również jeden pierwiastek wtedy, gdy jest to funkcja kwadratowa i gdy Δ=0
Δ=4+4(a−1)(a+1)=4+4a
2−4=4a
2
Δ=0 ⇔ 4a
2=0 ⇔ a=0 (odpada, ponieważ w założeniach mamy, że a≠0)
odpowiedź: równanie ma jeden pierwiastek dla a=1
4 sty 01:26
ite: Jest jeszcze druga możliwość.
Wyjściowe równanie może też mieć jedno rozwiązanie, jeśli równanie kwadratowe (a−1)x
2−2x−a−1=0
| | 2 | |
będzie mieć dwa pierwiastki (Δ>0) i jednym z nich będzie liczba |
| nienależąca do |
| | a | |
dziedziny wyjściowego równania.
4 sty 15:00