jądro, obraz, ...
w potrzebie: Wyznaczyć jądra, obrazy oraz ich bazy i wymiary dla przekształcenia liniowego 𝐿: 𝑅3 → 𝑅4,
𝐿(𝑥, 𝑦, 𝑧) = (𝑥 − 𝑦 + 2𝑧, 2𝑥 + 3𝑦 + 4𝑧, 𝑥 + 𝑦 + 2𝑧, 𝑥 + 2𝑧)
3 sty 21:58
X: Ponawiam temat
4 sty 14:09
Adamm:
ker(L) = {x∊R3 : L(x) = 0}
Im(L) = L(R4)
spróbuj wyznaczyć bazę ker(L)
4 sty 14:47
w potrzebie: Tego zupełnie nie rozumiem − możesz jakoś nakierować? Dzięki
4 sty 16:18
WhiskeyTaster: Adamm podał Ci definicje, z których należy korzystać. Zacznij od bazy jądra, to jest znajdź
bazę takich wektorów, których przekształcenie jest wektorem zerowym. Również przekształcenie
kombinacji liniowej tych wektorów powinno być wektorem zerowym.
A jeszcze inaczej, prościej: [x − y + 2z, 2x + 3y + 4z, x + y + 2z, x + 2z] = [0, 0, 0, 0]
4 sty 16:27
w potrzebie: A tak szczerze poza kwestią typową teoretyczną to gdziekolwiek jest to wykorzystywane w
praktyce?
4 sty 16:46