oblicz pochodną
szaaka: | | 1−ln3x | |
Oblicz pochodną: |
| |
| | x2 | |
3 sty 21:43
Leszek: Skorzystaj z pochodnej ilorazu funkcji , oraz [ ln(3x) ] ' = (1/3x) *3
3 sty 21:50
Mariusz:
| | 2 | | 2ln3 | | d | |
− |
| + |
| − |
| (x−2lnx) |
| | x3 | | x3 | | dx | |
| | 2 | | 2ln3 | | 1 | |
− |
| + |
| −(−2x−3lnx+x−2 |
| ) |
| | x3 | | x3 | | x | |
| | 2 | | 2ln3 | | 2lnx | | 1 | |
− |
| + |
| −(− |
| + |
| ) |
| | x3 | | x3 | | x3 | | x3 | |
3 sty 21:53
szaaka: próbowałam, ale dziwny wynik mi wyszedł
3 sty 21:53
Mariusz:
Możesz też skorzystać z liniowości , własności logarytmu i pochodnej iloczynu
albo liczyć używając granicy ilorazu różnicowego
3 sty 21:58
jc: Można różniczkować, jak iloczyn.
[(1−ln3x)x−2 ]' = −x−3 − 2(1−ln3x)x−3 = (−3 + 2 ln 3x)x−3
3 sty 22:51