objętość przy obrocie wokół osi OX
w potrzebie: Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót wokół osi x obszaru ograniczonego
krzywym y = −x2 + 4, y = 2x
3 sty 21:33
Blee:
no to licz odpowiednią całkę
3 sty 21:34
w potrzebie: czyli jaką?− pls napisz mi tylko całkę
3 sty 21:36
Blee:

π∫
x1x2 [(−x
2+4)
2 − (2x)
2] dx
3 sty 21:42
w potrzebie: thx
3 sty 21:43
Leszek: Najpierw wyznacz punkt przeciecia : y =2x , y = −x2 +4 ⇒ x= √5 −1
Nastepnie
V= π [ ∫ 4x2 dx + ∫ (−x2 + 4)2 dx ]= ....
Pierwsza calka w granicach od 0 do √5 −1 , druga od √5 − 1 do 2
Zrob rysunek to wszystko zobaczysz !
3 sty 21:45
Blee:
Leszek ... dlaczego dodajesz
3 sty 21:49
Leszek: Nie zrobilem rysunku , sorry , kolega @Blee pokazal dobrze !
x1 i x2 otrzymujemy z rozwiazania rownania : 2x = −x2 + 4
3 sty 21:53
w potrzebie: Taaa, to już zrozumiałe
3 sty 21:56