Wektory
Frajvald: Witam mógłby ktoś pomóc z takim zadaniem?
Wektor a jest wektorem jednostkowym . Długość wektora b wynosi 2. Oblicz kąt między wektorami a
i b, jeżeli wektory 3a + b i 2b − a są do siebie prostopadłe.
3 sty 21:11
Leszek: Iloczyn skalarny wektorow : (3a+ b )o(2b−a) = 0 ⇒ aob = ......
| | aob | |
Nastepnie : cos (a,b) = |
| = .... |
| | |a| *|b| | |
3 sty 21:17
Des:
Leszek, jak chcesz wyznaczyć z tego aob? (pytam z ciekawości)
3 sty 22:13
ABC:
normalnie wyznaczy , wykorzysta aa=1 oraz bb=4
3 sty 22:19
Des: A no racja, umknęło mi, że cos(3a , −a ) i cos( b , 2b) są wyznaczalne przez co myślałem o
czymś innym
3 sty 22:30