dowód
salamandra: | | 1 | |
Udowodnij, że dla dowolnej liczby rzeczywistej ujemnej prawdziwa jest nierówność 9x+ |
| ≤ |
| | x | |
−6
Jest to zadanie z matury podstawowej próbnej z Nowej Ery. Mozna to rozwiązać stosując granice?
Wiem, że można to zrobić mnożąc przez x ze zmianą znaku, ale pytam jako opcja dodatkowa.
3 sty 20:59
Leszek: Zastosowanie granicy , jakiej ? ?
3 sty 21:06
salamandra: przy x −> −
∞?
3 sty 21:07
PW: Jeżeli oznaczyć x = − u, u>0, to mamy nierówność
która dla u>0 jest spełniona − nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną daje
| | 1 | |
9u + |
| ≥ 2√9u•1u = 2√9 = 6. |
| | u | |
3 sty 21:08
Leszek: To otrzymasz : −
∞ ≤ −6 i co
3 sty 21:09
salamandra: no to −∞ jest mniejsza od −6? w związku z tym im mniejszego "x" bede brał, to bede się zbliżał
do −∞, więc ≤−6
3 sty 21:15
Leszek: To jeszcze musialbyc wykazac , ze funkcja f(x) = 9x +1/x jest monotoniczna
3 sty 21:19
PW: Przejście graniczne nie załatwia takich problemów. Daje pewność, że dla dostatecznie dużych co
do wartości bezwzględnej x nierówność jest spełniona, ale nie odpowiada na pytanie co się
| | 3 | |
dzieje dla "małych" x, np dla x = − |
| |
| | 10 | |
3 sty 21:20
Mila:
(3x+1)
2≥0 dla x∊R⇔
Jest prawdziwe dla x<0
9x
2+6x+1≥0 /:x
==========
4 sty 20:49