Graniastosłup
maqki: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym alfa=60 stopni.
Dłuższa przekątna graniastosłupa o długości 4 cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt beta=30
stopni.
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
Wyszło mi 4(√4+4) a w odpowiedziach mam 2(√3+8).
Mógłbym ktoś sprawdzić ?
3 sty 20:44
Leszek: Dluzsza przekatna rombu : d1 = 4*cos 30° = 2√3 cm
Wysokosc graniastoslupa : h = 4*sin 30° = 2 cm
krotsza przekatna rombu: d2]= 0,5 d1* ctg 30° = 3 cm
Pole podstawy S= 3√3 cm2
Dlugosc boku rombu : a = 0,25*√ d12 + d22= ......
Dokoncz !
3 sty 21:04
Tadeusz:
wychodzi "na Twoje" z tym, że oczywiście √3 a nie √4
3 sty 21:07
Jolanta: krótsza przekątna wyszła mi 2
3 sty 21:10
Jolanta: tak 4(√3+4)
3 sty 21:11
maqki: Tak √3 zamiast √4, źle napisałem.
Dzięki wszystkim
3 sty 21:12