Granica funkcji
kcmJ: Oblicz granicę:
lim 6x2+3 / 2x−1 = lim x (6x +3/x) / x (2 − 1/x)
x→ −∞
x skracam;
3/x i 1/x → 0;
zostaje 6x/2, 6x→ −∞ ?
W odpowiedzi jest +∞, nie rozumiem dlaczego?
3 sty 19:17
salamandra: Raczej błąd w odpowiedzi
3 sty 19:28
jc: 6x2+3/2 x −1 →∞
x(5x+3/x)/x (2−1/x) =(5x+3/x)(2−1/x) →−∞
granice nie są równe.
3 sty 19:42
jc: Masz pokazać równość granic, czy policzyć granicę?
3 sty 19:45
kcmJ: Obliczyć granicę.
Według mnie jest to −∞, ale w odpowiedzi pisze +∞.
Wiec jest to błąd odpowiedzi?
3 sty 19:54
jc:
liczymy granicę przy x →−
∞
| | 3 | | 3 | |
6x2+ |
| x − 1= x(6x+ |
| ) − 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
x(6x+ |
| ) →+∞, x(6x+ |
| ) − 1 →+∞ |
| | 2 | | 2 | |
3 sty 19:59
kcmJ: Wybacz, ale chyba źle to zapisałem. (6x
2+3) to mianownik, a (2x−1) licznik
x→ −
∞
wiec nadal taka odpowiedz?
3 sty 20:04
jc: No to mamy zupełnie inne zadanie. Wystarczyło użyć nawiasów.
| 6x2+3 | | 3 | | 3 | |
| = |
| ( 2x + 1 + |
| ) →−∞ |
| 2x−1 | | 2 | | 2x−1 | |
3 sty 21:02
kcmJ: Dziękuję za odpowiedź.
3 sty 21:13