aksjomat
Wolfik: Przedstaw jako liczbę 100 jako sumę dwóch liczb nieujemnych, wiedząc że suma ich kwadratów jest
największa z możliwych
Df∊<0,100>
a+b=100⇒b=100−a
a2+b2=100
f(a)=a2−100a+500→max
mam teraz policzyć wartości dla 0 i dla 100?
3 sty 19:13
Wolfik: f(a)=a2−100a+5000*
3 sty 19:19
jc: a2+b2 = [(a+b)2 + (a−b)2]/2 = [1002 + (a−b)2]/2
i odpowiedź jest jasna: a=1, b=99 lub odwrotnie.
3 sty 19:19
jc: Prościej. Wykresem jest parabola. Wartość największa będzie po bokach.
3 sty 19:20
Wolfik: czyli nie muszę nawet nic liczyć? wystarczy spojrzeć na dziedzinę i to będzie odpowiedź?
w odpowiedziach jest 100 i 0
3 sty 19:24
jc: ... i na wykres.
3 sty 19:27
Bleee:
Bo jc policzyl dla liczb naturalnych, a mowa jest o nieujemnych więc a=0 wchodzi w gre
3 sty 20:10