monotoniczność funkcji
tomek: Znaleźć przedziały monotoniczności funkcji: f(x)=sinx−cosx, (0≤x≤2π)
f'(x)=cosx+sinx
f'(x)>0
t=π/4 − x
t∊(−π/2 + 2kπ, π/2+2kπ)
(π/4−x)∊(−π/2 + 2kπ, π/2+2kπ)
−x∊(−3/4π +2kπ, π/4 + 2kπ)
x∊(−π/4−2kπ, 3/4π−2kπ)
czy to jest dobrze zrobione? pomijając f'(x)<0
3 sty 18:01
Blee:
nie rozumiem tego przedziału x ... zwłaszcza że x∊(0 ; 2π) <−−− patrz treść zadania
3 sty 18:04
tomek: Wiem, że trzeba później podstawiać pod k liczby całkowite i sprawdzić czy zawierają się w
przedziale dziedziny, ale głównie mi chodzi o to pomnożenie przez −1 całego przedziału (patrz
przedostatnią linijke)
3 sty 18:16
Blee:
| | π | |
cosx + sinx = √2cos( |
| − x) <−−− tej linijki mi brakowało w tym co napisałeś |
| | 4 | |
(istotnej linijki)
pomijając to −−− tak ... jest ok
3 sty 18:22