równania macierzowe
Jakub: Rozwiązać podane równania macierzowe
a) | 3 1 | * X * | 1 3 | = | 3 3 |
| 2 1 | | 1 2 | | 2 2 |
pod X podstawiam macierz
|a b|
|c d|
i wymnażam najpierw z macierzą po lewej i to co mi wyszło wymnazam z macierza po prawej
|3a+c 3b+d| * |1 3| = |3a+c+3b+d 9a+3c+6b+2d|
|2a+c 2b+d| |1 2| |2a+c+2b+d 6a+3c+4b+2d|
i potem wychodzi mi taki układ równań
3a+c+3b+d=3
9a+3c+6b+2d=3
2a+c+2b+d=2
6a+3c+4b+2d=2
i tutaj dalej nie wiem jak to rozwiązać bo wyliczyłem wszystko dobrze jak podstawię z wynikiem
z odpowiedzi to wszystko się zgadza
jedynie obliczyłem że
c=d
a+b=1
a w odpowiedzi jest że a= −1 b=2 c=0 d=0
3 sty 17:47
Blee:
PO CHOLERĘ

1) odwrotna do:
|3 1|
|2 1|
2) odwrotna do:
|1 3|
|1 2|
i wymnażasz macierze po prawej stronie równania
3 sty 17:51
Blee:
A*X*B = C ⇔ X = A−1*C*B−1
3 sty 17:51
Blee:
c = d
a+ b = 1 −> b = 1−a
wstawiamy do pierwszego równania:
3a + c + 3(1−a) + c = 3 −> 3a + 2c + 3 − 3a = 3 −> 2c = 0 −> c = 0 −> d = 0
drugie równanie, podstawiamy:
9a + 3*0 + 6(1−a) + 2*0 = 3 −> 3a + 6 = 3 −> a = −1 −> b = 2
kooooniec
3 sty 17:53
Blee:
tutaj ładnie się zredukowało w pierwszym równaniu ... gdyby nie to byśmy podstawi do (np.)
dwóch pierwszych równań i otrzymali układ dwóch równań z dwoma (a i c) niewiadomymi.
3 sty 17:54
Jakub: Dziękuję
3 sty 18:03