liczby zespolone
Wojtech: W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie
(w drugim mianowniku jest liczba sprzężona)
zamieniam z na (a+bi) i z¯ na (a−bi)
i po wymnożeniu na krzyż zostaje mi coś takiego
−a+4ai−3bi−7b=0
i nie wiem co dalej zrobić
3 sty 16:24
Jerzy:
Kiedy liczba zespolona jest równa 0 ?
3 sty 16:30
Jerzy:
(−a − 7b) + (4a − 3b)i = 0
3 sty 16:31
janek191:
Źle wymnożone.
3 sty 16:33
Bleee:
−a − 7b = 0
4a − 3b =0
Czyli czesz rzeczywista równa zero i część urojona równa zero.
3 sty 16:33
janek191:
(1 + i)*( a − b i) = ( 2 − 3 i)*(a + b i)
a − b i + a i + b = 2 a +2 b i − 3a i + 3 b
− a + 4a i = 3b i + 2 b
więc
− a = 2 b
4a = 3 b
3 sty 16:40
Marcelina: Cześć, mam to samo zadanie do rozwiązania i moje pytanie polega na tym że w odpowiedzi jest
napisane "Brak rozwiązań" i wytłumaczyłby mi ktoś dlaczego?
I dlaczego w rozwiązaniu podanym wyżej przyrównane jest −a = 2b i 4ai = 3bi przy czym to "i"
znika
13 sty 17:15