Oblicz prawdopodobieństwo
zanonimizowany498373: Prosze o pomoc w zadaniu:
Mamy jedenaście książek, wśród których są książki A, B oraz C. Ustawiamy wszystkie ksiązki na
półce, jedna obok drugiej.Oblicz prawdopodobieństwo tego, ze A stoi obok B oraz C nie stoi
obok B
3 sty 15:38
Bleee:
A byłbyś w stanie policzyć prawdopodobieństwo że A stoi obok B? Narazie zapominając o książce
C.
3 sty 16:00
Bleee:
Jeżeli tak. To zauważ że wtedy masz zapewnione że A stoi obok B, a C gdziekolwiek (w tym także
obok B).
Wystarczy więc obliczyć jakie jest prawdopodobieństwo że będziesz miał układ CBA lub ABC na
półce (liczysz Analogicznie do samego AB lub BA i odejmiesz to prawdopodobieństwo.
3 sty 16:16
zanonimizowany498373: Wyszlo mi ze kombinacja tego ze A stoi obok B wynosi 2*10* 9!
Próbując liczyć całość wyszlo mi tak:
2(8*8!*9+9!)
2 bo AB, i BA
8*8!*9 przypadek gdy C nie stoi obok B, gdzie przy B jest miejsce oraz 9! to wlasnie ten
przypadek
3 sty 16:47
Jerzy:
Zgubiłeś się.CBA lub ABC ustawiasz na: 2*9*8!
3 sty 17:03
Blee:
2*(8*8!*9 + 9!) <−−− co to jest
3 sty 17:07
Blee:
2*10*9! = 2*10! <−−− oki ... na tyle sposobów można jest ustawić aby było AB lub BA
2*9*8! = 2*9! <−−− na tyle sposobów można ustawić ksiązki aby było ABC lub BCA
więc u ciebie winno być: 2*10! − 2*9! = 2*9*9!
3 sty 17:08
Blee:
czyli to co Ci wyszło w tym nawiasie
3 sty 17:09
zanonimizowany498373: Prawdopodobieństwo wyszło mi 955. Powinno być dobrze, dziękuję bardzo
3 sty 17:25
Jerzy:
17:09 ?
3 sty 17:39