Ekstremum
Lancelot: Jak to zrobić ? Znajdź ekstremum lokalne funkcji :
|x
2 −5x+6| proszeee o pomoc
3 sty 15:03
Mila:

f(x)=|x
2−5x+6|
1) |x
2−5x+6|≥0
Ekstrema dla x=2 lub x=3 minima lokalne : f(2)=f(3)=0
| | 5 | | 5 | | 1 | |
lub dla xw= |
| mamy maksimum lokalne: ymax=|f( |
| | = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
3 sty 15:22
Lancelot: A z pochodną jak to będzie ?
3 sty 15:42
Lancelot: Proszę o jakikolwiek pomysł
4 sty 00:03
jc: Pochodna nie wskaże ekstremów w punktach 2 i 3 bo w tych punktach
funkcja nie jest różniczkowalna.
4 sty 00:06
Lancelot: Ale chyba da się wyznaczyć ekstrema ? Granice trzeba policzyć?
4 sty 00:09
Blee:
1)
Jesteś spostrzegawczy i widzisz, że f(x) = |x2−5x+6| to nic innego jak parabola z naniesioną
wartością bezwzględną, więc masz dwie opcje:
a) jest jedno ekstremum i jest to wierzchołek paraboli (xwierzchołka i ywierzchołka) i
jest to minimum lokalne −−− ponieważ wartość bezwzględna nic nie zmienia w postaci funkcji,
b) masz trzy ekstrema: xwierzchołka (ale −ywierzchołka) i jest to maksimum oraz dwa
minima w punktach w których wartość wyrażenia w module = 0
Nie trzeba żadnych pochodnych ... wystarczy trochę ruszyć głową
4 sty 00:23
Lancelot: Dobrze a z takim przykładem jak sobie poradzić: x2|x−1| i wyliczyć ekstrema
4 sty 05:50
ite:
| | ⎧ | x2(x − 1) gdy x≥1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2(x − 1) gdy x<1 | |
Z pomocą pochodnej sprawdzasz istnienie ekstremów w przedziałach (−
∞,1) i (1,
∞).
Dla x=1 pochodna nie istnieje, więc zawsze trzeba sprawdzić, czy funkcja nie ma w tym punkcie
ekstremum.
4 sty 09:31
Lancelot: Ite, proszę powiedz jak mam sprawdzić to istnienie w tych przedziałach i dla punktu x=1
4 sty 14:18
ite: Oblicz pochodną funkcji x2(x − 1), przyrównaj do zera i sprawdź, czy punkt podejrzany o
ekstremum należy do (1,∞).
Jeśli tak, to czy pochodna zmienia w nim znak. Funkcja f(x)=x2|x−1| również będzie mieć tam
ekstremum.
Tak samo z funkcją −x2(x − 1), ale sprawdzanie czy należy do przedziału (−∞,1).
Dla x=1 sprawdzamy na podstawie definicji ekstremum lokalnego.
4 sty 14:54
Lancelot: A jak na podstawie definicji to zrobić?
4 sty 15:23
Lancelot: I jak mam ustalić czy jest to max czy min ?
4 sty 15:30
Mila:
f(1)=0
limx→1−f(x)=0
limx→1+f(x)=0⇔f(x) jest funkcją ciągłą
f(x)≥0 dla x∊R
zatem w x=1 ma minimum.
4 sty 15:34
Lancelot: A na tych przedziałach jak ustalić jakie to ekstremum ?
4 sty 15:44
Jerzy:
A na których przedziałach ?
4 sty 15:54
ite:
1/ dla x∊<1,
∞)
f(x)=x
2(x − 1)=x
3−x
2, jest różniczkowalna w przedziale (1,
∞)
Szukam miejsc zerowych f.pochodnej
| | 2 | | 2 | |
3x(x− |
| )=0 → x=0 ∨ x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
Sprawdzam, czy punkt podejrzany o ekstremum należy do (1,
∞)
Funkcja nie ma w przedziale (1,
∞) ekstremów.
2/ dla x∊(−
∞,1)
f(x)=−x
2(x − 1)=−x
3+x
2, jest różniczkowalna na tym przedziale
| | 2 | |
f '(x)=−3x2+2x=−3x(x− |
| ) |
| | 3 | |
Szukam miejsc zerowych f.pochodnej
| | 2 | | 2 | |
−3x(x− |
| )=0 → x=0 ∨ x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
Sprawdzam, czy punkt podejrzany o ekstremum należy do (1,
∞)
| | 2 | |
0∊(−∞,1), |
| ∊(−∞,1), warunek konieczny jest spełniony. |
| | 3 | |
Teraz pozostaje sprawdzić warunek dostateczny (zmiany znaku f.pochodnej).
4 sty 16:42
Mila:
cd
Myślałam, że to już rozwiązałeś.
x<1
f(x)=x
2*(−x+1)=−x
3+x
2
f'(x)=−3x
2+2x
f'(x)≥0⇔x*(−3x+2)≥0
w x=0 ma minimum ,bo pochodna zmienia znak przy przejściu przez x=0 z (−) na (+)
( tak skrótowo to zapisałam, chyba rozumiesz?)
| | 2 | | 2 | |
a w x= |
| ma maksimum bo pochodna zmienia znak przy przejściu przez x= |
| z (+) na |
| | 3 | | 3 | |
(−)
4 sty 16:46
Mila:
Przepraszam ite, nie widziałam Twojego wpisu.
4 sty 16:48
ite:
Milu mam potwierdzenie, że dobrze liczę
4 sty 17:06
Lancelot: Dziękuję wszystkim!
4 sty 17:20