matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz tg (α + 45°)
Mamba:
4
Wiadomo, że tg α =
i sin α < 0
3
Wyznacz tg (α + 45°)
3
cos α =−
5
4
sin α = −
5
Nie bardzo wiem jak mam to ruszyć
3 sty 14:16
ite:
Zastosuj wzór na tangens sumy.
3 sty 14:22
Mamba:
4
π
czyli za tgα podstawiam
a za tgβ
? Chcę się upewnić żeby nie zrobić błędu
3
4
3 sty 15:31
ite:
tg(α)+tg(β)
wzór tg(α + β)=
1−tg(α)tg(β)
więc tg(α + β) = tg(α + 45°) podstawiamy
4
tg(α) =
3
tg(β) = tg(45
o
) = 1
3 sty 15:55