Wiadomo, że sin
Jenna: | | 2 | | π | |
Wiadomo, że sin (x+π)= |
| i cosx >0. Wyznacz cos (x− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
3 sty 11:18
Jenna: Ponawiam pytanie
3 sty 11:55
ite: Skorzystaj ze wzorów redukcyjnych, obliczając sin x i cos x.
| | π | | π | |
Wyrażenie cos (x− |
| ) to jest cosinus różnicy kątów x i |
| . |
| | 3 | | 3 | |
3 sty 12:42
Jenna: ?
3 sty 12:42
Jenna: aaa oki dziekuję
3 sty 12:43
Jenna: Rozumiem, że mam skorzystać z tego wzoru:
cos(α − β) = cosα*cosβ + sinα*sinβ
Tylko mam jeszcze jedno pytanko. Co mam za sinusy podstawić? W β będzie π a w α?
3 sty 13:46
ite:
1/ najpierw sin (x+π) = − sin (x)
2/ obliczenie cos (x) z jedynki trygonometrycznej
| | π | | π | |
3/ cos (α − β) = cos (x − |
| ) czyli α=x, β= |
| |
| | 3 | | 3 | |
3 sty 14:07
Jenna: | | π | |
Czyli po prostu zapisać to jako działanie (to co mi wyszło w cosx − |
| ) ? |
| | 3 | |
Nie trzeba korzystać ze wzoru cos (α − β) = cosαcosβ + sinαsinβ ?
3 sty 15:19
Jenna: ?
3 sty 15:39
ite:
1/ wykorzystujemy wzór:
cos(α − β) = cos(α)cos(β) + sin(α)sin(β)
| | π | | π | | π | |
cos(x − |
| ) = cos(x)cos( |
| ) + sin(x)sin( |
| ) (1) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
3/ dane jest sin(x+π) = −sin(x) = |
| → sin(x)=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
cos (x) trzeba wyliczyć z jedynki trygonometrycznej i z inf. cos(x) >0
| | π | | π | |
cos( |
| ) i sin( |
| ) znasz, pozostaje podstawić do wzoru (1) |
| | 3 | | 3 | |
3 sty 15:48
Jenna: Dziękuję bardzo za pomoc!
3 sty 16:22