Jaka kolejność nauki?
Marcin: Muszę nauczyć się obliczać:
• granice
• całki
• pochodne
oraz różniczkować.
Moja wiedza jest na poziomie matury na poziomie podstawowym, chciałbym, żeby ktoś mi napisał
kolejność w jakiej się za to zabrać lub co jeszcze muszę "ogarnąć" do tych tematów co podałem
wcześniej.
1 sty 21:14
1 sty 21:16
1 sty 21:16
xyz:
1. granice sa w szkole sredniej (np. na maturze rozszerzonej)
wiec od nich zacznij
2. Sama definicja pochodnej to granica, wiec druga w kolejnosci to pochodna
(i tutaj polecam wpisac w google "wzory na pochodne" i wykuc na blache
3. Calka to taka odwrotnosc pochodnej wiec jest trzecia w kolejnosci
1 sty 21:16
Marcin: Dziękuję
1 sty 21:18
1 sty 21:18
V: musisz?
to się naucz
1 sty 22:13
Adamm: @xyz w liceum są granice bardzo uproszczone
1 sty 22:20
Mariusz:
Jak chodziłem do szkoły średniej to były jeszcze też te na użycie reguły de l'Hospitala
1 sty 23:09
Mariusz:
Umiejętność różniczkowania przydaje się podczas całkowania chociaż na upartego
mając dany przedział dzielisz go na podprzedziały, przybliżasz pole powierzchni
pod wykresem funkcji na danym podprzedziale np polem prostokąta
a następnie sumujesz pola powierzchni tych prostokątów i bierzesz granicę
Masz do dyspozycji takie możliwości
*wziąć granicę po liczbie podprzedziałów dążącej do nieskończoności
*wziąć granicę przy najdłuższym przedziale dążącym do zera
Wspomina się też że aby funkcja była całkowalna granica ta musi istnieć
i być równa dla każdego podziału odcinka
Funkcję pierwotną możemy zdefiniować za pomocą całki oznaczonej
"uzmienniając" przedział całkowania
Dobrze jest też przed pojęciem całki wprowadzić pojęcie ciągłości funkcji
ponieważ mamy prawdziwą implikację
Jeżeli funkcja jest ciągła to jest całkowalna
Uwaga implikacja odwrotna nie jest prawdziwa
Przeglądałeś w sieci książki takie jak :
http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=15&wyd=10&jez=pl
http://kielich.amu.edu.pl/Stefan_Banach/rachunek.html
Masz dostęp do biblioteki ?
1 sty 23:51