matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze pomocy
cukierasek13 :
oblicz długosc luku i pole wycinka kola o promieniu 6cm i kacie srodkowym120 stopni
23 lut 17:22
M:
27 kwi 13:26
Podstawy Geometrii:
α=120
o
r=6cm
α
l=
*2πr
360
o
120
o
l=
*2π*6
3606o
1
l=
*12π=4π cm
3
α
P=
*πr
2
360
1
P=
*36π=12π cm
2
3
27 kwi 14:13