aksjomat
Wolfik: Udowodnij, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych nie może być kwadratem liczby
naturalnej.
zacząłem tak:
n2+(n+1)2+(n+2)2≠k2, k należy do naturalnych
n2+n2+2n+1+n2+4n+4≠k2
2n2+5n+4≠k2
co dalej?
1 sty 19:51
Szkolniak: n
2+(n+1)
2+(n+2)
2=3n
2+6n+5=3(n
2+2n+1)+2 (suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych
przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2)
Zauważ, że kwadraty kolejnych liczb naturalnych przy dzieleniu przez 3 zawsze dają resztę 0 lub
1:
1) 1/3 = 0 r 1
2) 4/3 = 1 r 1
3) 9/3 = 3 r 0
4) 16/3 = 5 r 1
5) 25/3 = 8 r 1
6) 36/3= 12 r 0
Zatem suma ta nie może być kwadratem liczby naturalnej, ponieważ nasza daje resztę 2
1 sty 20:11
ite:
Czasem łatwiej jest dowodzić, zapisując trzy kolejne liczby naturalne tak:
(n−1)2+n2+(n+1)2, n∊ℕ i n>0
Wtedy suma ma prostszą postać i taką samą resztę
3n2+2
Wolfik Nie możesz od razu zapisać, że ta suma nie jest równa kwadratowi liczby naturalnej,
bo to jest teza i masz ją dopiero wykazać.
1 sty 20:27
Wolfik: teraz pytanie, czy dobrze zrozumiałem polecenie:
suma trzech kolejnych liczb naturalnych np. 12+22+32 nie może być kwadratem liczby
naturalnej dlatego, że nie powinna wyjść z tego reszta?w tym moim przykładzie suma wynosi 14,
a żeby była kwadratem powinno dać się z niej wyciągnąć pierwiastek?
np √16=4
?
1 sty 20:52
Szkolniak: "a żeby była kwadratem" − przed chwilą przecież był dowód na to że nie może być kwadratem
w sumie chyba takie zagłębianie się tutaj niepotrzebne jest
1 sty 21:04
Wolfik: czyli udowodniliśmy, że nie jest kwadratem, ponieważ wychodzi reszta, a nie powinna
1 sty 21:11
Szkolniak: Nie jest kwadratem, ponieważ wychodzi reszta 2.
1 sty 21:21
Wolfik: dziękuję za pomoc
1 sty 21:26
Wolfik: a właśnie, skąd było wiadomo, że trzeba zapisać 3n2+6n+5 jako 3(n2+2n+1)+2?
1 sty 21:31
Szkolniak: Ten zapis pokazuje, że jeśli te liczbę dzielisz przez 3 to wychodzi Ci reszta 2, a skąd było
wiadomo?
Wydaje mi się że głównie to kwestia ilości przerobionych zadań, im więcej tym więcej będziesz
dostrzegał i więcej pomysłów do głowy wpadnie
1 sty 21:56