Szereg - parametr
Patryk: Witam,
Dla jakich wartości parametru a równanie a+asinx+asin
2x+asin
3x+....=sinx−0,5, gdzie lewa
strona równania jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego, ma rozwiązania rzeczywiste
| | 1 | |
odpowiedź to: −3 < a ≤ |
| |
| | 16 | |
sinx ≠ 1 i sinx ≠ −1
−sin
2 + 1,5sinx − 0,5 = a / *2
sinx = t
−2t
2 + 3t − 1 = 2a
2t
2 − 3t + 1 + 2a = 0
△ =
√1−16a
wiem, że t ∊(−1;1) więc
t
1 > −1 i t
2 < 1
Dla t
1 > −1 wyszło mi :
Dla t
2 < 1 wyszło mi :
| | 1 | | 1 | |
Jeśli miałbym wziąć część wspólną to będzie a∊(0; |
| > a powinno być (−3; |
| >, czy |
| | 16 | | 16 | |
coś robię źlę czy czegoś nie uwzględniłem?
1 sty 19:31
ite:
Powinien być zapisany warunek Δ≥0 (potem go uwzględniasz, ale zapisz go).
Dlaczego część wspólna, przecież zarówno istnienie t1 jak t2 gwarantuje, że wyjściowe
równanie ma rozwiązanie → więc suma.
1 sty 19:54
ite: jeszcze zapis
Δ=1−16a → √Δ=√1−16a
1 sty 19:59
Patryk: Myślałem, że część wspólna bo t1 i t2 muszą należeć do (−1;1) więc t1 > −1 ∧ t2 < 1
1 sty 19:59
Patryk: Ale dzięki za pomoc
1 sty 20:04
a@b:
Proponuję taki sposób:
−2sin
2x+3sinx−1=2a , Δ>0
sinx=t , t∊(−1,1)
−2t
2+3t−1
f(1)=0 i f(−1)= −6 t
w=3/4
f(3/4)=1/8∊(−1,1)
ZW=(−6,1/8>
to a∊(−3,1/16>
==========
1 sty 20:07
Patryk: Ten sposób lepiej rozumiem

to jest taki uniwersalny sposób na liczenie Zw dla funkcji
kwadratowych gdzie zmiennymi są funkcje trygonometryczne, prawda?
1 sty 20:13
a@b:
Dokładnie
1 sty 20:14
Patryk: Ok, dziękuję za pomoc
1 sty 20:16