3+√3 | ||
Rozwiąż lim(1+ tgx + tg2x + tg3x .... + tgn−1x) ≤ | w zbiorze <0; 2pi>. Lim | |
2 |
π | ||
tgx > −1 ⋀ tgx < 1 ⋀ x ≠ | + 2kπ, k ∊ C | |
2 |
π | π | π | ||||
x∊(− | ; | ) ⋀ x ≠ | + 2kπ −−−−−> dla x∊R | |||
4 | 4 | 2 |
π | 3 | 5 | 7 | 2 | 3 | |||||||
x∊<0; | ) ∨ ( | π; | π) ∨ ( | π; 2π) ∨ x ≠ | ∨ x ≠ | π −−−−−> dla | ||||||
4 | 4 | 4 | 4 | π | 2 |
1 | ||
S = | ||
1−tgx |
1 | 3 | ||
≤ | ≤ 0 | ||
1−tgx | 3+√3 |
3tgx + √3tgx − √3 −1 | |
≤ 0 | |
2−2tgx |
√3 + 1 | ||
tgx = | ||
3 + √3 |
(√3 + 1)(3−√3) | ||
tgx = | ||
6 |
√3 | ||
tgx = | ||
3 |
π | ||
x = | + kπ | |
6 |
π | ||
x = | + kπ ∉ D | |
4 |
3 | ||
Wyjsnij skąd się wzięło | ||
3 + √3 |
3+√3 | ||
Ee litetówka, źle przepisałem, powinno być | i też bez tego zera bo nie ma go | |
2 |
3+√3 | ||
Ale obliczenia są pod | ![]() | |
2 |
√3 | ||
tg≤ | i tgx > 1. | |
3 |
pi | 3 | 7 | 7 | |||||
x∊<pi; | ) lub ( | pi; | pi) lub ( | pi; 2pi> | ||||
6 | 4 | 6 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |