Dowodzenie podzielnosci
Dowodzenie: Jak dowieść ,że 9*10n +2*(−1)n jest podzielne przez 11 ?
1 sty 14:29
Bleee: Np. Indukcyjnie
1 sty 14:42
Dowodzenie: Dochodze wtedy do kolejnego dowodu 81*10n−4(−1)n
1 sty 14:48
Dowodzenie: Nie wystarczy opisać ,że 9*10n przy dzieleniu przez 11 daje reszte 9 ,a 2*(−1)n daje reszte 2
Czyli 9+2 =11 więc całość jest podzielna przez 11
1 sty 14:49
Dowodzenie: ?
1 sty 14:50
===:
10≡ −1 (mod 11)
to 10n≡(−1)n mod 11
9*10n+2*10n=11*10n≡0 mod 11
1 sty 14:57
Bleee:
A skąd taki IDIOTYCZNE przeświadczenie że 9*10
n przy dzielenia przez 11 daje resztę 9

Jak
równie że 2*(−1)
n daje resztę 2?
1 sty 15:02
ite:
c.d.14:48
81*10n−4(−1)n = 77*10n+4*10n−4(−1)n = 11*7*10n+4*10n−4(−1)n ← skorzystaj z
podpowiedzi, którą dał ===
10n≡(−1)n mod 11
1 sty 16:18