Udowodnij, ze
Wolfik: Udowodnij, że
√4100−1+√4100+1<2100+2100/()2
4100+2√(4100−1)(4100+1)+4100+1<4*4100
2√(4100−1)(4100+1)<2
co dalej? czy w ogole dobrze podniosłem to do potęgi?: (2100)2= 4100?
31 gru 19:31
ABC:
oznaczamy dla krótkości zapisu a=2100 , do pokazania √a2−1+√a2+1<2a
podnosząc do kwadratu a2−1+2√(a2−1)(a2+1)+a2+1<4a2
po redukcji √(a2−1)(a2+1)<a2
po podniesieniu do kwadratu a4−1<a4 zdanie prawdziwe
ponieważ a było dodatnie jest to równoważne wyjściowej nierówności
31 gru 19:52
Wolfik: czyli moj sposob tez jest dobry?
i przy koncowne powinienem miec
√ (4100−1)(4100+1)<1
tylko jak udowodnic ta koncowke moim sposobem?
31 gru 20:09
Wolfik: /()2
(4100−1)(4100+1)<1
31 gru 20:11
jc: | | 1 | | 1 | |
a+a−√a2+1−√a2−1= |
| − |
| >0 |
| | √a2−1+a | | √a2+1 + a | |
31 gru 20:23
ABC:
Wolfik ty redukować wyrażeń nie umiesz, gruppenfuhrer Wolf to z ciebie nie wyrośnie
31 gru 20:31
Wolfik: czyli gdzie zrobiłem błąd w tych moich głupotach
no czasu nie cofnę, drugi raz nie wybierałbym rozszerzonej matmy, ale już przepadło, matura za
4 miesiące : −)
31 gru 20:35
ABC:
po jednej stronie masz 4
100+4
100 a po drugiej 4*4
100, to po przeniesieniu na jedną
stronę ile zostaje?
31 gru 20:39
Wolfik: 4100+4100+2 √ (4100−1)(4100+1)<4*4100
4100+4100−4*4100+2 √ (4100−1)(4100+1)<0
31 gru 20:45
a7:
2*√4100*2−1<2*4100 dzielimy przez 2
√4100*2−1<4100 podnosimy obie strony do kwadratu
4100*2−1<4100*2
4200−1<4200 ew.odejmujemy od obu stron 4200
−1<0 otrzymujemy zdanie prawdziwe, więc wyjściowa nierówność też jest prawdziwa
1 sty 09:41
Wolfik: czyli jeśli 2100 podnosimy do potęgi drugiej to mamy 2200, a nie 4100?
1 sty 14:38
Wolfik: tak samo jak (4100−1)(4100+1) to 4200, a nie 16100?
1 sty 14:39
janek191:
4100 = (22}100 = 2200
1 sty 14:41
a7: 14:38 jak już napisał janek191
(2100)2= (22)100=4100
a (4100)2=4200=2400=16100
wzory: (am)n=am*n an*bn=(a*b)n
1 sty 18:59