Aksjomat
Jakub: Wiemy, że log20 3=a oraz log20 5=b. Uzasadnij, że log30 8=3(1−a−b)
Powinienem logarytmy o podstawie 20 zamienić na te o podstawie 30?
31 gru 18:17
alibaba: Łatwiej jest log30(8) na log20(...)
31 gru 18:39
alibaba: Tam miało być 30 i 20
31 gru 18:44
Jakub: mógłbyś mi to rozpisać? nadal nie rozumiem
31 gru 18:48
Szkolniak: może spróbuj w ten sposób
31 gru 18:51
V: to
Jakub tego nie wie?
31 gru 18:52
alibaba: | | log20 (8) | |
log 30 (8) = |
| |
| | log20 (30) | |
31 gru 18:53
alibaba: Właśnie o to mi chodziło @V
31 gru 18:53
alibaba: Szkolniak *
31 gru 18:54
Szkolniak: Wiem, chciałem Cię wyręczyć

W mianowniku spróbuj może rozłożyć 30 na 2*3*5
31 gru 18:56
Jakub: | log208 | |
| =? |
| log202+log203+log205 | |
31 gru 19:17
Julop212: W zadaniu musi być błąd, ponieważ
po podstawieniu a i b, szukany logarytm
nie jest tyle równy (sprawdzone kalkulatorem)
31 gru 19:19
Jakub: W takim razie jest błąd w zbiorku:(
31 gru 19:20