matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szereg geometryczny
Robert:
Witam, Mam taki szereg geomet.:
3
3
x
1 +
+
.... =
x
x
2
3
1
3
Jaki tu będzie iloraz q? q =
? Bo żeby z jedynki do
trzeba pomnożyć przez
x
x
3
1
ale w nastepnym kroku pasuje już q =
x
x
31 gru 16:51
Jerzy:
Przenieś 1 na prawą stronę i po problemie.
31 gru 16:56
Robert:
Na to nie wpadłem
dzięki
31 gru 16:57