Wyznaczanie złożenia funkcji f i g
M_B: Jak wyznaczyć złożenia takich funkcji ?
fog, gof gog gdzie f,g: R→R
a)
| | ⎧ | x−1,dla x≥0, | |
| f(x)=x2 g(x)= | ⎩ | −x, dla x<0 |
|
b)
| | ⎧ | x+1, dla x≥0, | |
| f(x)= | ⎩ | x2, dla x<0, |
|
| | ⎧ | 2x−3, dla x≥1, | |
| g(x)= | ⎩ | 1−x, dla x<1 |
|
Głównie chodzi mi o zapis i o to co dzieje się z przedziałami po złożeniu takich funkcji...?
31 gru 14:23
Blee:
| | ⎧ | (x−1)2 dla x≥0 | |
| f(g(x)) = | ⎩ | (−x)2 czyli x2 dla x<0 |
|
g(f(x)) = x
2 −1 (bo f(x) ≥ 0 dla dowolnego x)
| | ⎧ | x−1−1 czyli x−2 dla x≥1 | |
| g(g(x)) = | ⎨ | −(x−1) czyli 1−x dla x∊<0;1) |
|
| | ⎩ | (−x)−1 dla x<0 | |
31 gru 15:07
Blee:
w (b) musisz zauważyć, że:
1) x+1 dla x≥0 spełnia nierówność x+1 ≥ 1
2) x2 dla x<0 może być zarówno większe jak i mniejsze od 1
3) 1−x dla x<1 spełnia nierówność 1−x > 0
31 gru 15:10