1 | ||
∫ | ||
1+sinx+cosx |
x | ||
podstawienie t=tg | ||
2 |
x | ||
i wyszło ln|tg | +1|, dobrze? ![]() | |
2 |
t2−1 | ||
sin(x)= | ||
t2+1 |
t2−1 | ||
cos(x)=(1− | )t | |
t2+1 |
2t | ||
cos(x)= | ||
t2+1 |
2t(t2+1)−2t(t2−1) | ||
cos(x)dx= | dt | |
(t2+1)2 |
4t | ||
cos(x)dx= | dt | |
(t2+1)2 |
2t | 2 | ||
cos(x)dx= | dt | ||
t2+1 | t2+1 |
2t | 2t | 2 | ||
dx= | dt | |||
t2+1 | t2+1 | t2+1 |
2 | ||
dx= | dt | |
t2+1 |
t2−1 | 2t | |||
1+sin(x)+cos(x)=1+ | + | |||
t2+1 | t2+1 |
t2+1+t2−1+2t | ||
1+sin(x)+cos(x)= | ||
t2+1 |
2t2+2t | ||
1+sin(x)+cos(x)= | ||
t2+1 |
t2+1 | 2 | ||
∫ | dt | ||
2t(t+1) | t2+1 |
1 | 1+t−t | |||
∫ | dt=∫ | dt | ||
t(t+1) | t(t+1) |
1 | 1 | |||
∫ | dt−∫ | dt | ||
t | t+1 |
t | ||
=ln| | |+C | |
t+1 |
cos(x) | ||
t= | ||
1−sin(x) |
cos(x)−sin(x)+1 | ||
t+1= | ||
1−sin(x) |
cos(x) | 1−sin(x) | ||
ln| | |+C | ||
1−sin(x) | cos(x)−sin(x)+1 |
cos(x) | 1−sin(x) | ||
ln| | |+C | ||
1−sin(x) | cos(x)−sin(x)+1 |
cos(x) | ||
ln| | |+C | |
cos(x)−sin(x)+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |