Aksjomat
Wiktor: układ równań jest sprzeczny
mx−2y=2
2x−my=2
a)dla m=2
b)dla M nalezacego R/{−2}
c)dla M nalezacego do R/{−2}
d) dla m=−2
ja zrobiłem w taki sposób:
mx−2y=2x−my
mx−2y−2x+my=0
mx−2x−2y+my=0
(m−2)x+(m−2)y=0
(m−2)(x+y)=0
z tego jak zrobiłem dwie odpowiedzi powinny być poprawne, gdzie zrobiłem błąd?
30 gru 19:15
ICSP: Czyli będzie sprzeczny gdy
m ≠ 2 i y ≠ x
Drugi warunek (y ≠ x) to
x(m+2) ≠ 2 (dla każdej wartości x)
czyli m = −2
30 gru 19:34
Wiktor: dlaczego x≠y?
czyli żeby układ był sprzeczny wyrażenie po lewej musi być różne od zera
jednym z warunków jest to że m≠2, bo inaczej iloczyn wyszedłby=0 czego nie chcemy
ale czemy x≠y? gdyby x=2 i y=2 i m=2 to byłaby sprzeczność
30 gru 19:41
Wiktor: no chyba, że szczególny przypadek x=0 i y=0?
30 gru 19:42
ICSP: Przepraszam, powinno być:
(y ≠ −x)
30 gru 19:45
Wiktor: nie musi być tego założenia, że x≠0 i y≠0?
i nie rozumiem za bardzo jak rozpisać to dalej...:
(m−2)(x+y)=0
30 gru 19:49
Mariusz:
mx−2y=2
2x−my=2
Wyznacznik będzie równy zero gdy
m2−4=0
(m−2)(m+2)=0
Dla m = 2
2x−2y=2
2x−2y=2
Nie mamy sprzeczności bo
2x−2y=2
x−y=1
x=1−y
Mamy rozwiązanie
x=1−y
y=y
Dla m = −2
−2x−2y=2
2x−(−2)y=2
−2x−2y=2
2x+2y=2
Z pierwszego równania
x+y=−1
Z drugiego równania
x+y=1
Mamy zatem sprzeczność
Zatem sprzeczny układ równań dostaniemy tylko dla m = −2
30 gru 21:07