trygonometria
Nikto0: | | 3 | |
rozwiąż równanie sin(2x)=−√ |
| dla x <0;2π > Gubię się przy tych wykresach funkcji po |
| | 2 | |
obliczeniu x
W momencie w którym mam uwzględnić warunek <0;2π >
30 gru 13:00
30 gru 13:41
Szkolniak: | | √3 | | √3 | |
sin2x=− |
| czy sin2x=− |
| ? |
| | 2 | | √2 | |
30 gru 13:48
Nikto0: | | √3 | |
Przepraszam za pomyłkę sin2x=− |
| |
| | 2 | |
30 gru 13:54
Jerzy:
A kto polecił rysować wykres ? Wybierasz tylko te rozwiązania, które należą do podanego
przedziału.
30 gru 13:59
Szkolniak: | | 8 | | 10 | |
2x= |
| π+2kπ v 2x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 4 | | 5 | |
2x= |
| π+2kπ v 2x= |
| π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
30 gru 14:00
Nikto0: | | 4 | | −π | |
Szkolniak a w odpowiedziach mam x= |
| π+2kπ v x= |
| To chyba inaczej niż ty napisałeś A |
| | 3 | | 6 | |
po
| | 11π | |
uwzględnieniu warunku mam jeszcze jedno rozwiązanie |
| |
| | 6 | |
Skąd wziąłeś równania z 2x?
30 gru 14:13
Szkolniak: Twoim pierwotnym argumentem w równaniu nie jest sam x, tylko właśnie 2x
30 gru 14:15
Nikto0: | | 11π | |
A nie powinno ci wyjść x={−π}{6}? i dodatkowe rozwiązanie |
| ? |
| | 6 | |
Nie wiem skąd jest całe równanie a nie jego część
30 gru 14:19
30 gru 14:20
Jerzy:
Zastanów się co wypisujesz , przecież kat −π/6 nie należy do podanego przedziału .
30 gru 14:21
Szkolniak: | | π | |
Właśnie nie mam pojęcia skąd wzięło się u Ciebie − |
| ? |
| | 6 | |
30 gru 14:22
Jerzy:
sin2x = −sin(π/3)
2x = − π/3 + 2kπ lub 2x = π − (−π/3) + 2kπ = 4/3π + 2kπ
x = −π/6 + kπ lub x = 4/3π + kπ
i teraz wybierz tylko te katy, które należą do <0,2π>
30 gru 14:24
Jerzy:
Upss.. drobna poprawka:
x = −π/6 + kπ lub x = 2/3π + kπ
30 gru 14:25
Nikto0: Skąd się wzięło 2x = π − (−π/3)? ja odczytywałam to z wykresu
30 gru 14:33
Jerzy:
− π/6 + π = 5/6 π ∊ <0,2π>
− π/6 + 2π = 11/6 π ∊ <0,2π>
2/3 π + 0*π = 2/3 π ∊ <0,2π>
czyli tylko te trzy rozwiazania.
30 gru 14:33
Szkolniak: | | √3 | |
1) Równanie w postaci sin2x=− |
| , gdzie twoim argumentem jest '2x' |
| | 2 | |
2) Odczytujesz teraz z wykresu funkcji sinus, w których miejscach przyjmowana jest wartość z
| | √3 | | 8 | |
prawej strony równania, czyli − |
| , a dzieje się to dla 'miejsca' |
| π oraz |
| | 2 | | 6 | |
3) Rozbijasz podstawowe równanie na dwa przypadki, biorąc po lewej stronie swój argument, czyli
2x
| | 8 | | 10 | |
2x= |
| π+2kπ lub 2x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
4) Doprowadzasz do postaci, gdzie po lewej stronie zostaje sam x − czyli dzielisz wszystko
przez 2
| | 2 | | 5 | |
x= |
| π+kπ lub x= |
| π+kπ |
| | 3 | | 6 | |
5) Podstawiasz sobie kolejno pod 'k' kolejne liczby całkowite i patrzysz które wyniki mieszczą
ci się w przedziale <0;2π>
30 gru 14:34
Jerzy:
sinx = sin(π − x)
30 gru 14:34
Szkolniak: Z którym punktem miałabyś problem?
30 gru 14:34
Jerzy:
@Szkolniak, skad masz kąt 5/3 π ?
30 gru 14:37
Jerzy:
A dobra, to ja zgubiłem:
2/3π + π = 5/3 π , czyli czwarte rozwiazanie.
30 gru 14:39
Szkolniak: Racja, też w swoim jedno zgubiłem
30 gru 14:43
Nikto0: Dalej nie rozumiem skąd jest 2x = π − (−π/3)
30 gru 14:46
Jerzy:
sinα = sinβ ⇔ α = β + 2kπ lub α = (π − β) + 2kπ
bo: sinα = sin(π − α)
sin2x = sin(−π/3) ⇔ 2x = −π/3 + 2kπ lub 2x = π − ( −π/3) + 2kπ
30 gru 14:50
Nikto0: sinα = sinβ ⇔ α = β + 2kπ lub α = (π − β) + 2kπ są na to jakieś wzory?
30 gru 15:29
Nikto0: Bo po tym zapisie już rozumiem ale nie wiem skąd się to wzięło sinα = sinβ ⇔ α = β + 2kπ
lub α = (π − β) + 2kπ
30 gru 15:50
Jerzy:
To wzór redukcyjny: sinx = sin(π − x)
30 gru 16:17
Nikto0: Możesz to jakoś lepiej wyjaśnić?
30 gru 16:23
Nikto0: Może ktoś inny to inaczej wyjaśnić
30 gru 18:56
Jerzy:
Rozwiąż równanie: sinx = 1/2
30 gru 19:01
Nikto0: pi/6 +2kpi lub −pi/6 −2kpi?
30 gru 19:24
Jerzy:
I tutaj masz problem.
x = π/6 + 2kπ lub x = (π − π/6) + 2kπ, bo: sinx = sin(π − x)
30 gru 19:58
Jerzy:
A takie równanie: cosx = 1/2
30 gru 19:59
Nikto0: A mam pytanie do poprzedniego dlaczego x=(pi−pi/6)+2kpi jak wtedy doatanę wyłącznie dodatnie
iksy?
30 gru 20:37
Nikto0: Co z drugą częścią wykresu tą ujemną?
30 gru 20:37
Nikto0: Odpowiedz na sin=1/2 x=pi/3+2kpi. −(pi−pi/3)+2kpi?
30 gru 21:00
Szkolniak: Próbowałaś przeanalizować to co ja Ci napisałem?
30 gru 21:08
salamandra: | | 1 | |
W ciągu jednego cyklu (2π) ile razy wystąpi wartość |
| ? Dwa razy. |
| | 2 | |
| | 1 | |
Dla ilu stopni sin = |
| ? No na pewno dla 30−tu. W tym cyklu 2π (360 stopni), kiedy jeszcze |
| | 2 | |
| | −π | | −π | | −1 | |
Napisałeś/aś |
| , sin( |
| ) = |
| , dlaczego? Bo ujemny kąt (0; −90 stopni) jest |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
w czwartej ćwiartce, w czwartej ćwiartce sinus jest UJEMNY.
| | 1 | |
Wiemy, że wartość |
| powtórzy się dwa razy w ciągu cyklu, więc szukamy kiedy jeszcze. |
| | 2 | |
| | 1 | |
Mamy wzór redukcyjny sin(180−x) = sin x, czyli sin(180−30) = sin150 = sin 30 = |
| . |
| | 2 | |
| | π | |
sin(180−30) = sin(π− |
| ), no i do tych rozwiązań dodajemy 2kπ, bo powtarzają się cyklicznie |
| | 6 | |
co tyle.
Twoje rozumowanie ma zastosowanie tylko dla cosinusa, bo cosinus w czwartej ćwiartce jest
dodatni, więc np. cos(−30) = cos30 − do tych rozwiązań dodajemy 2kπ.
Cosinus jest funkcją parzystą
30 gru 21:23
Nikto0: Tak. W podpunkcie 2 wychodzi mi 5/3pi i 4/3pi to jest to samo?
30 gru 21:28
salamandra: A który to drugi podpunkt?
30 gru 21:28
Nikto0: To miało być do podpunktu który podał Szkolniak
30 gru 21:32
30 gru 21:33
Nikto0: A co to zmienia czy sinus jest ujemny czy dodatni?
30 gru 21:36
salamandra: Czy drugie rozwiązanie szukasz za pomocą kąta ujemnego, czy za pomocą wzoru redukcyjnego
(180−α)
30 gru 21:38
Szkolniak: | | 8 | | 4 | |
Tak, przecież |
| π normalnie można skrócić i wychodzi |
| π, to samo z drugim ułamkiem |
| | 6 | | 3 | |
30 gru 21:39
salamandra: Po prostu zapamiętaj, że dla sinusa korzystasz z (π−x) a dla cosinusa bierzesz po prostu
przeciwny kąt, czyli np.
| | π | | π | |
x = |
| +2kπ v x = (π− |
| ) + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | −π | |
x = |
| + 2kπ v x = |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
30 gru 21:40
Szkolniak: Nikto0, wiesz że jeśli odpowiednio narysujesz sobie sinusoidę, to możesz poruszać się co jedną
| | π | |
kratkę do przodu, czyli co |
| ? |
| | 6 | |
30 gru 21:42
Nikto0: A jak będę mia£a tg albo ctg?
30 gru 21:51
Nikto0: Szkolniak. Już wiem. Dzięki
30 gru 21:53
salamandra: przy tg w jednym cyklu dana wartość powtórzy się tylko raz
30 gru 22:11
salamandra: więc jest łatwiej, bo jest jedno rozwiązanie podczas całego okresu, który dla tg wynosi π, więc
np. tg x = 1
30 gru 22:13
Nikto0: Dziękuję wszystkim za pomoc.
31 gru 11:58