3 pytania do homomorfizmów grup.
kasia: 1. Czy homomorfizm grup jest monomorfizmem tylko wtedy, gdy wskutek przekształcenia na element
neutralny drugiej grupy przechodzi wyłącznie element neutralny pierwszej grupy?
2. Czy zbiór wszystkich macierzy stopnia 2 nad liczbami rzeczywistymi będzie grupą ze względu
na dodawanie, jak i mnożenie?
3. Czy istnieje epimorfizm LICZBY CAŁKOWITE → LICZBY WYMIERNE?
Skoro liczby całkowite zawierają się w wymiernych, to jakby "wymiar" jest mniejszy. I wydaje mi
się, że nie może istnieć taki epimorfizm, jednak jest to chyba za słaby argument, ponieważ nie
zakładamy różnowartościowości.
29 gru 21:20
kasia: 2. Wydaje mi się, że nie, bo przecież nie będziemy mieli macierzy odwrotnej do macierzy
zerowej. A gdyby wziąć wszystkie macierze bez tej zerowej?
29 gru 21:24
kasia: 2. Nie, to wciąż nie xD Przecież, jak będzie wyznacznik 0 to klops. Musielibyśmy wciąż tylko
nieosobliwe. Wtedy mnożenie już chyba okej
29 gru 21:25
Adamm:
1.
Dziwnie ułożone zdanie, ale niech będzie.
Mamy monomorfizm grup h.
Wtedy h(e) = e bo h to homomorfizm grup. Ale jeśli x≠e, to h(x) ≠ h(e) = e,
bo jest różnowartościowy.
2.
Tak, dokładnie. Jeśli wziąć same macierze nieosobliwe z mnożeniem, to jest
to grupa. Nawet ma własną nazwę. Nie jest to grupa jeśli wziąć wszystkie macierze.
Z dodawaniem to oczywiście grupa.
3.
Niech f:Z→Q będzie homomorfizmem. Wtedy f(n) = nf(1), zatem
f(Z) = f(1)Z ≠ Q.
30 gru 15:17