Rozwiąż układ równań
Donar: Rozwiąż układ równań i znajdź 2 przykładowe rozwiązania bazowe.
x + 2y + 3z − t = −1
3x + 6y + 7z + t = 5
2x + 4y + 7z −4t = −6
Trochę to poprzeksztalcalem i doszedłem do momentu gdzie mam już 2 rozwiązania bazowe i tworze
trzecie. Czy tutaj również tak jak przy odwracaniu macierzy, mogę zamieniać wiersze miejscami?
29 gru 18:39
jc: To równanie niejednorodne. O jakich rozwiązaniach bazowych piszesz?
29 gru 18:48
Donar: jc, czy da się jakoś te macierze zapisać w inny sposób niż za pomocą rysowania? Chętnie pokaże
co mi wyszło
29 gru 18:52
jc:
x + 2y + 3z − t = −1
3x + 6y + 7z + t = 5
2x + 4y + 7z −4t = −6
x + 2y + 3z − t = −1
−3z + 6t = 12
2x + 4y + 7z −4t = −6
x + 2y + 3z − t = −1
−z + 2t = 4
z −2t = −4
x + 2y + 3z − t = −1
−z + 2t = 4
t − parametr
y − parametr
z=2t−4
x=...
29 gru 18:52
Donar: tyle, że ja muszę doprowadzić to do postaci rozwiązania ogólnego przy pomocy działań
elementarnych na macierzach...
29 gru 18:54
jc: Zmaż litery, zostanie macierz. Tylko pamiętaj o zerach.
29 gru 18:57