Wyznacz rozwiązanie ogólne
Donar: Wyznacz rozwiązanie ogólne oraz dwa różne rozwiązania bazowe układu równań:
x1+x3+x4=2
x1−2x2+3x3+x4=2
Za pomocą przekształceń elementarnych doszedłem do momentu gdzie, mam rozwiązania bazowe,
ale niestety jedno mi się powtarza... Jak to zadanie rozwiązać?
29 gru 18:34
Blee:
pokaż swoje przekształcenia
29 gru 18:38
Donar: A jak tutaj na stronie poprawnie zapisać macierz?
29 gru 18:40
jc: Nic nie trzeba przekształcać.
s, t − parametry.
x3=s
x4=t
x1=2−s−t
x2=s
29 gru 18:46
Donar:
29 gru 18:48
Donar:

Powstały mi 3 rozwiązania bazowe, z czego 2 są takie same, co w tym momencie?
29 gru 18:50
jc: Co rozumiesz przez rozwiązania bazowe?
To równanie niejednorodne, zbiór rozwiązań nie tworzy przestrzeni liniowej, tylko afiniczną.
(x1,x2,x3,x4)=(2,0,0,0) + s(−1,1,1,0) + t(−1,0,0,1)
Rozwiązaniem jest przesunięta przestrzeń o przykładowej bazie: (−1,1,1,0), (−1,0,0,1)
29 gru 18:56
Donar: mój błąd, miałem na myśli "zmienne" bazowe i "zmienne" niebazowe
29 gru 18:58
jc: Jeszcze lepiej. A co to są zmienne bazowe?
29 gru 19:04