Aksjomat
Maciej: Równanie x3−(p+1)x+3=0 ma pierwiastek całkowity dla:
a)dla każdej liczby całkowitej p
b)tylko dla p=3
c)dla czterech różnych liczb całkowitych p
d)dla dwóch różnych liczb całkowitych p
29 gru 18:05
Blee:
jedyne możliwe pierwiastki całkowite to:
x = ±1;
x = ±3.
w(x) = x
3 − (p+1)x + 3
w(1) = 1 − (p+1) + 3 = 3 − p = 0 ⇔ p = 3
w(−1) = −1 +(p+1) + 3 = 3 + p = 0 ⇔ p = −3
w(3) = 27 − 3(p+1) + 3 = 27 − 3p = 0 ⇔ p = 9
w(−3) = −27 + 3(p+1) + 3 = −21 + 3p = 0 ⇔ p = 7
więc która odpowiedź
29 gru 18:09
Maciej: C)
czyli jeśli mamy znaleźć pierwiastek całkowity to wystarczy spojrzeć tylko na dzielniki wyrazu
wolnego,
a jeśli chcemy pierwiastki wymierne to musi być to p/q?
29 gru 18:11
Szkolniak: Tak, dzielnik wyrazu wolnego i te stojące przy iksie w najwyższej potędze
29 gru 19:01