trygonometria
Nikto0: | | 2 | | 1 | |
Witam.  Proszę o pomoc.sinα= |
| , sinβ= |
| i α+β+γ=π. Zatem cos γ jest równy? |
| | 5 | | 5 | |
Czy w tym zadaniu do obliczenie cosβ i cosα mam skorzystać z jedynki trygonometrycznej?
29 gru 14:55
Blee:
tak ... korzystając z jedynki trygonometrycznej
problem w tym, że nie wiesz z której ćwiartki są te kąty (wiesz że z I lub II) więc nie wiesz
czy cosinus będzie dodatni czy ujemny dla tych kątów.
29 gru 15:05
Blee:
chyba że masz jakieś dodatkowe założenia, o których nie napisałaś.
29 gru 15:05
Nikto0: Polecenie jest takie jak napisałam wyżej a w odpowiedziach jest napisane że są to kąty ostre.
A co to zmienia że cosinus jest dodatni albo ujemny?
29 gru 15:13
salamandra: To zmienia, że z jedynki mogą ci wyjść dwa rozwiązania cosinusa
29 gru 15:26
Nikto0: nie rozumiem
29 gru 15:30
salamandra:
sin
2α + cos
2α = 1
| | −√21 | | √21 | |
cosα = |
| v cosα = |
| |
| | 5 | | 5 | |
29 gru 15:34
salamandra: | | √21 | |
Z racji tego, że to kąt ostry, to bierzemy rozwiązanie z pierwszej ćwiartki, czyli |
| |
| | 5 | |
29 gru 15:35
Nikto0: Dziękuję
29 gru 15:36
Blee:
tyle że NIE MOŻNA wprowadził założenia, że 'są to kąty ostre' ... bo nie muszą być
29 gru 15:39
ABC:
kąt β musi być ostry bo "nie wystarczy miejsca na inne kąty" ale α nie musi być ostry
29 gru 15:41
Blee:
ABC
a co za problem żeby było tak:
α ≈ 168o
β ≈ 156o − 360o = −204o
wtedy γ = 216o
29 gru 15:47
Bleee:
Albo inaczej
α ≈ 168
β ≈ 156
Wiec γ ≈ − 144
29 gru 15:50
salamandra: Kąty ujemne, tj. np. −30 stopni, też traktujemy jako ostre?
29 gru 15:58
ABC:
ja zakładam że są to kąty w trójkącie
29 gru 16:08
Jerzy:
α ∊ (0,90) − kąt ostry.
29 gru 16:14
Bleee:
ABC rozumiem Twoje założenie i się nie upieram przy tym, pokazuje tutaj bardziej to że autor
zadania (nie tematu) zrobił takie samo założenie w momencie w którym nie powinien tego uczynić
i uczeń może z tego powodu przy innym zadaniu popełnić tenże błąd.
29 gru 16:20
ICSP: Pewnie było coś w treści zadania tylko
Nikto0 zapomniał dopisać
29 gru 16:26
Nikto0: A jak założę że to są kąty trójkąta to dlaczego są ostre?
29 gru 16:28
Blee:
ICPS − dlatego na początku napisałem, że 'chyba że masz jakieś dodatkowe założenia'
29 gru 16:28
Blee:
nawet jeżeli założy się, że kąty są kątami trójkąta, to kąt α NIE MUSI być kątem ostrym, w
końcu:
α ≈ 156o
β ≈ 12o <−−− ten MUSI być wtedy ostry
to γ ≈ 180 − 156 − 12 = 12o (uwaga −−− to są przybliżone miary kątów)
Więc masz tutaj trójkąt rozwartokątny.
Przyjmując, że są to kąty w trójkącie, to jedyne co wiesz, to to że kąt β < 90o ze względu na
to, że:
24 + 168 > 180 <−−− więc kąt γ musiałby być ujemny, czyli nie mógłby być kątem w trójkącie.
29 gru 16:32
Nikto0: Dziękuję
29 gru 17:12