Kąt miedzy prostymi w przestrzeni
Bepis: Wyznaczyć kąt miedzy prostymi:
| ⎧ | x+y−3z−1=0 | |
| ⎩ | 2x −y−9z−2=0 |
|
i
| ⎧ | 2x+y+2z+5=0 | |
| ⎩ | 2x−2y−z+2=0 |
|
Proszę, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak ugryźć to zadanie?
29 gru 13:19
jc: Pomijam 1,2,5,2.
x+y−3z=0
2x−y−9z=0
x+y−3z=0
3x−12z=0
x=4z
y=−z
Kierunek pierwszej prostej: (4,−1,1).
2x+y+2z=0
2x−2y−z=0
Kierunek drugiej prostej: (1, 2, −2)
Iloczyn skalarny: (4,−1,1)*(1,2,−2)=4−2−2=0.
Prost są prostopadłe. Możesz sprawdzić, czy się przecinają.
29 gru 13:37
Bepis: 13:37
Rozumiem skąd jest x=4z oraz y=−z ale dlaczego z=1 w (4,−1,1)?
Jeśli podstawie x i y do x+y−3z =0 to wychodzi 0=0
Chyba czegoś muszę nie pamiętać
29 gru 13:46
Bepis: 13:37
Przemyślałem to i wydaję mi się że z tego wychodzi z=1
x=4*z
y=−z
z=z
to
X=(4,−1,1)
29 gru 14:12