rozwiąż równanie
johanna9: 3/x−1+2/x+1=6/x2−1
29 gru 13:17
Hajtowy:
Zwracając uwagę na to, iż:
x
2−1 = (x+1)(x−1)
Sprowadź lewą stronę do wspólnego mianownika
29 gru 13:22
Szkolniak: Nie zapomnij uwzględnić dziedzinę, odpadną dwa rozwiązania
29 gru 14:39
johanna9: 7−x/x+3=x−2/x+7
mam jeszcze takie zadanie
29 gru 18:27
salamandra: Wyznaczasz dziedzinę, przenosisz na jedna stronę, doprowadzasz do wspolnego mianownika, ta sama
zabawa
29 gru 18:28
Blee:
johanna9 −−− na miłość boską −−− używaj nawiasów
29 gru 18:32
janek191:
x ≠ − 7 i x ≠ − 3
mnożymy na krzyż
( 7 − x)*( 7 + x) = ( x + 3)*(x − 2)
49 − x
2 = x
2 + x − 6
− 2 x
2 − x + 55 = 0
2 x
2 + x − 55 = 0
Δ = 1 − 4*2*(−55) = 1 + 440 = 441
√Δ = 21
| | − 1 − 21 | | −1 + 21 | |
x = |
| = −5,5 lub x = |
| = 5 |
| | 4 | | 4 | |
29 gru 18:42